Bakonyi vasútvonal: uniós mentőötlet

Veszprém - Hosszú távon megoldható a Veszprém-Győr vasútvonal jövője egy uniós pályázatnak köszönhetően - derült ki a csütörtöki sajtótájékoztatón.

zaol.hu

Rendhagyó helyszínen, a veszprémi vasútállomáson számolt be erről Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke és Mészáros András, a Cuha- völgyi Bakonyvasút Szövetség ügyvivője. Mint az ismeretes, a 11-es számú vasútvonal bezárása ellen több országgyűlési képviselő, polgármester is lobbizott, ennek köszönhetően a festői szépségű, műemléki vasútvonalat nem zárták be, hétvégenként három járatpár is közlekedik. Hosszú távon megoldhatja viszont a vasútvonal jövőjét a Vasúti örökség Délkelet-Európában című uniós projekt, amelybe Magyarországon egyedüliként ez a vasútvonal került be. Pál Béla elmondta: a kétfordulós pályázat során mintegy hatvanmillió forintot lehet elnyerni mindössze ötmilliós önrész biztosításával.

A pályázatnak három célja van: forráshoz jutni, hogy készüljön egy megvalósíthatósági tanulmány amely biztosítja a vasút hosszú távú működését, legyen lehetőség nosztalgiavonat közlekedtetésére, valamint harmadik elem a vasútvonal promóciója, megismertetése széles körben.

Használható menetrend a hét minden napján, ezt szeretnék többek között elérni mondta Mészáros András, aki hozzátette: az utóbbi időben rengeteg  akciót, túrákat, kiállítást szerveztek a vasútvonal megmentésre érdekében.

A pályázat első fordulójáról május elején döntenek, végleges döntés pedig az év második felében várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!