Bombát találtak, majdnem a karjuk bánta

Porva - Megsemmisítés előtt álló második világháborús lövedék gyújtószerkezetét vitte haza két porvai tinédzser. Szerencsére tragédia nem történt, a rendőrök időben megtalálták a két 19 éves fiút. A gyújtószerkezet önmagában is okozhatott volna akkora robbanást, amely egy fiatal karját leszakítja.

Kiss Nikolett

Március 20-án bejelentés érkezett a rendőrség ügyeletére, hogy Porva külterületén a szántóföldön egy feltehetően második világháborús lövedéket találtak. A kiérkező rendőrjárőr a helyszínt körbekerítette és értesítették a Polgármesteri Hivatalt, valamint az MH Tűzszerész szolgálatot.

A tűzszerészek a lövedéket "B" kategóriásnak minősítették mely azonnali elszállítást és megsemmisítést nem igényelt. Csütörtökön (25-én) újabb bejelentés érkezett a rendőrségre, miszerint a lövedéket ismeretlenek elmozdították. A kiérkező járőr megállapította, hogy a bejelentés valós, a lövedékcsúcsot (gyújtószerkezetet) ismeretlenek letörték és elvitték. A tűzszerészeket ismét értesítették, akik már "A" kategóriásnak minősítették a lövedéket, és intézkedtek tűzszerész járőr helyszínre irányítására.

A helyszínen a tűzszerész járőr megállapította, hogy a lövedék egy 10,2 cm-es gránát (tüzérségi lövedék), amelyről valóban eltávolították a gyújtószerkezetet. A lövedéket a tűzszerész helyben megsemmisítette.

Az adatgyűjtés során olyan információ merült fel, hogy a gyújtószerkezetet két helybeli fiatal vitte el. A délutáni órákban a zirci rendőrőrs egyenruhásai meghallgatták a két fiatalt, akik elmondták, hogy a talált lövedék hegye le volt esve, amit elhoztak, és egyikük a családi házuk emeletén egy cipősdobozba rejtett. A gyújtószerkezeten egy német birodalmi sas volt látható és "AZ 38"-as típusszám jelölés. A tűzszerészek a gyújtószerkezetet elszállították a lakásról és megsemmisítették - tudtuk meg Frankó Mariannától, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesétől.

A két fiatal felelőtlen viselkedését jelzi, hogy az éles lövedék, amennyiben egybeszerelve elrobban, akkora detonációt okozhatott volna, amely egy családi ház porig rombolásához elegendő, míg a gyújtószerkezet önmagában is akkora robbanóerővel rendelkezik, amely leszakíthatta volna a fiatalok karját.

A 19 éves fiatalok a szerencsétlenséget elkerülték, azonban ellenük a Veszprémi Rendőkapitányság visszaélés robbanóanyaggal vagy robbantószerrel bűntett elkövetése miatt büntetőeljárást indít. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!