Korrupt hivatalnokok? - Vesztegetés gyanúja a veszprémi okmányirodán

Vesszprém - Hivatali vesztegetés gyanúja miatt előállították a veszprémi okmányiroda vezetőjét, illetve nyolc gépjármű-ügyintézőjét, valamint egy gépjármű átíratással foglalkozó férfit és két alkalmazottját.

Munkatársainktól

A rendőrség tájékoztatása szerint az ügyben csaknem egy éve folytat nyomozást a megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya. Az okmányiroda előállított alkalmazottait megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy gépjárművekről jogosulatlanul adatokat szolgáltattak ki, szabálytalanul helyeztek forgalomba, illetve írtak át járműveket. A szerdai összehangolt akcióban harminc rendőr vett részt tizenöt helyszínen. Az előállítások mellett tizenöt esetben házkutatás is tartottak.

A délután folyamán arról értesítette a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szerkesztőségünket, hogy Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Okmányirodája egyik gépjármű-ügyintézőjét, valamint egy külsős cég képviselőjét őrizetbe vette a rendőrség.

Sajtótájékoztatón reagált a hírre a veszprémi önkormányzat. Horváth György sajtószóvivő elmondta, Debreczenyi János polgármester a nyomozás lezárása után átfogó belső ellenőrzést rendel el az okmányiroda működésével kapcsolatban. A nyomozás eredményétől függően, a későbiekben döntenek arról, milyen lépéseket foganatosítanak a gyanúba keveredett munkatársakkal szemben. Szólt arról is, hogy az okmányiroda szerdai zárva tartása helyett pénteken 8-tól 13 óráig pótolják az ügyfélfogadást. Dr. Büki Szilvia  főjegyző megkeresi a környékbeli városokat, segítségüket kérve.

Dr. Büki Szilvai veszprémi címzetes főjegyző arra kéri a környékbeli városok jegyzőit, hogy legyenek a segítségükre a gépjármű-ügyintézesben olyan módon, hogy szüneteltessék a bejentési kötelezettséget, valamint készüljenek fel a megnövekedett ügyfélforgalomra, és informálják a lakosságot mindenről.

Lapunk kérdésére Horváth György elmondta, a szerdai őrizetbe vétel előtt a rendőrség nem tájékoztatta a város vezetőit az esetről, sem innen, sem más forrásból nem értesültek az okmányirodában történtekről. Hangsúlyozta viszont az ártatlanság vélelemét, azt, hogy egyelőre bűncselekmény gyanújáról van szó.

Veszprémi autósberkekben régóta köztudott volt, hogy ha valaki sürgősen, egy nap alatt át akarta írattatni kocsiját, akkor T. G. -hez kellett fordulnia. A harmincas éveiben járó, kétgyerekes családapa meglehetősen otthonosan mozgott a veszprémi okmányirodában. Az ott dolgozókkal olyan jó kapcsolatot ápolt, hogy neki  - állítólag, törvénytelen módon - utánanéztek egy-egy kocsinak, így például megtudhatta, hogy milyen banki teher van a négykerekűn. Az autósoknak megérte plusz pénzt adni a férfinak, mert kocsijuk átírására nem ment el egy napjuk.

A bűnügyben kérdésként merül fel, hogy miképpen dolgozhatott T. G. társtulajdonosként egy eredetiség vizsgáló cégben, mikor őt korábban letöltendő büntetésre ítéltek autókkal történt biztosítási csalás miatt. Mivel T. G. nem csak Veszprémben intézte a kocsik átírását, elképzelhető, hogy más városok okmányirodáiban is rövidesen megjelennek a nyomozók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!