MDF: Szűnjön meg a paraszolvencia

Veszprém - Elég a mellébeszélésből, a paraszolvenciát meg kell szüntetni, erre most a legjobb módszernek a kifehérítése látszik. Meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy a beteg - amennyiben igényli - orvost válasszon magának, és ezért legálisan fizessen - mondta Pusztai Erzsébet, az MDF népjóléti szakpolitikusa kedden, sajtótájékoztatón.

zaol.hu

Pusztai Erzsébet kifejtette, az egészségügyi intézményeknek meg kell állapítaniuk egy tarifarendszert, melyet a beteg a választott orvosért fizet. Ezt a tarifarendszert a beteg rendelkezésére kell bocsátani, hogy helyzete és lehetőségei alapján választhasson belőle. Az összeg kisebbik részét a kórház kapná, a nagyobbikat az orvos. Az intézmény az így nyert bevételeiket a bérek növelésére is fordíthatnák. A jelenlegi egészségbiztosítási rendszer mellett lehetővé kellene tenni, hogy a beteg erre az ellátási formára is köthessen biztosítást. A módszer nem példa nélküli, Németországban is alkalmazzák.

Pusztai Erzsébet hangsúlyozta, Veszprémben, a megyei kórház szülészeti osztályán gyakorlatilag ugyanezt a rendszert vezették be, erre az országos szakma „fölhördült”, de az MDF, és ő maga is személy szerint kezdettől támogatták. További előny lenne a rendszernek, hogy a kivételes ellátási formát nyújtó országos központokban a vezető orvosoknak érdeke lenne, hogy megtanítsa kollégáit a a speciális eljárásokra, mert akkor több ideje maradna az őt választó, ezáltal számára többletjövedelmet biztosító betegek ellátására. A paraszolvencia megszüntetésére vonatkozó elképzelést az MDF programja már két éve tartalmazza - zárta le mondandóját Pusztai Erzsébet.

Természetesen adóznának a legális jövedelemből az orvosok - erősítette meg kérdésünkre Pusztai Erzsébet.

Kuti Csaba, az MDF megyei elnöke elmondta, bizonyosan lesz megyei listája a pártnak, mivel ajkai jelöltjüket már elfogadta a választási bizottság, a tapolcai pedig leadás előtt áll. Pusztai Erzsébet hozzátette, problémásnak érzi a Fidesz által összeszedett több mint kétmillió kopogtatócédulát, hiszen a párt által a személyes találkozásról hangoztatott érvek sem bizonyultak igaznak, mivel a szelvények jó részét gyűjtőhelyekre vitték be az állampolgárok. Az sem egyértelmű, hogy a cédulák mely részét adja le a Fidesz, illetve mely részét nem, valamint nem megnyugtató a pártnál maradó ajánlások sorsa sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!