Üzenet a bőrünkön - Meredeken nő a melanoma előfordulása

Veszprém – Az elmúlt öt évben az országban is drasztikusan emelkedett a bőrdaganatos betegek száma, az utóbbi években nem ritkán már az általános iskolások körében is találnak rákos elváltozásokat. A melanoma agresszív és gyors lefolyású, a tumorok közül talán a leghamarabb szóródik a szervezetben és áttétet okoz, azonban, ha a betegséget időben diagnosztizálják és kezelik, jók a gyógyulási esélyek. Dr. Hernádi Mária bőrgyógyász főorvosnővel beszélgettünk.

Martinovics Tibor

- Ha új egy anyajegy, ha a meglévő elkezd nőni, fehér udvar alakul ki körülötte, megváltozik a színe, formája, mérete, viszketni vagy vérezni kezd, akkor azonnal szakorvoshoz kell fordulni. Ha az anyajegy folyamatosan irritált helyen, fejbőrön, talpon van, vagy a melltartó, a nadrágszíj, esetleg a szemüveg szára dörzsöli rendszeresen, akkor is mindenképpen lássa szakorvos. Gyakran nem könnyű megkülönböztetni a szemölcsöket az anyajegyektől, és nem mindig egyértelműek az elváltozások sem, ezért a rendszeres szűrés lenne a legjobb. De hormonális változáskor, a kamaszkorban, klimax és terhesség alatt, szoptatáskor illetve nőgyógyászati és pajzsmirigy gondok esetén is jellemzően sok új anyajegy fejlődik, ezért ilyenkor fokozott ellenőrzés kell.

- A melanoma ennyire egyértelműen az anyajegyekre vezethető vissza?

- Igen, a vizsgálati tapasztalat egyértelműen ezt igazolja vissza. Sajnos egyre fiatalabb korban gondot okoznak ezek az anyajegyek, évente többször ingyenes szűrést végzek általános iskolákban és megdöbbentő mértékben találkozom gyanús bőrelváltozásokkal. A szemölcsökkel nem szokott gond lenni, illetve a napozás miatt megjelenő szeplőszerű foltok sem veszélyesek. Arról viszonylag keveset beszélünk, hogy a szem védelme is nagyon fontos, az UV szűrős napszemüveg nem csak egy reklámfogás, a szemfenéki pigment elváltozás bizony nem ritka és roppant veszélyes, hiszen ebből is melanoma alakulhat ki, ezt sok esetben tényleg csak szemész szakorvos tudja diagnosztizálni.

- A bőrgyógyászok sokszor nem egyértelműen diagnosztizálható anyajegyeknél is azok eltávolítását javasolják. Visszatérő kérdés, hogy az indokolatlanul eltávolított anyajegyekkel nem bolygatják meg feleslegesen a szervezetet, elindítva ezzel esetleg nem kívánt folyamatokat?

- Az anyajegy szakszerű eltávolítása nem okoz semmilyen kárt a szervezetben. Sőt az anyajegy megléte jelentős kockázati tényező, hiszen egy emberen átlagban 30-50 anyajegy található, ami miatt épp az eltávolításuk lenne a lényeg. Külföldön már ez a bevett gyakorlat. Nem várják meg, míg produkál valamilyen tünetet az anyajegy, amint felfedezik, kimetszik. Ez történhet sebészeti úton vagy egy esztétikusabb eljárással, rádióhullámok segítségével. Ez lenne az igazi prevenció.

- Magyarországon miért nem ez a bevett gyakorlat? A szakma nem felkészült a melanoma kezelésére?

- Szakmai tudással nincs semmi gond. Ugyanakkor azt el kell ismerni, hogy a jelenlegi egészségügyi rendszer nem teszik lehetővé a valóban hatékony prevenciót, sem idő, sem felszerelés nincs meg ehhez és hát az orvosok lelkesedésével is akad némi gond. Én több évtizedes tapasztalatból tudom, ehhez egyfajta megszállottság kell.

- Mivel magyarázzák a melanoma előfordulásának drasztikus emelkedését?

- Zajlik a vita erről, annyi biztosnak tűnik, hogy az ózonréteg elvékonyodása miatt felerősödő UV sugárzás komoly kockázati tényező, de a legújabb elméletek szerint a genetikai hajlam illetve a környezeti szennyezettség is fontos tényező. Én még ide venném a hormonkészítmények, elsősorban az antibébi tabletták hatását is.

- Az ismert napozási tilalmak betartásán túl lehet védekezni még valahogy a melanoma ellen?

- A környezeti sugárzás oly mértékben nő, amivel nem tud igazán lépést tartani az ember. A 10-15 óra közötti napozási tilalom, a napozótejek használata valóban fontos, a gyerekek különösen veszélyeztetettek. Akinek 14 éves kora előtt akár csak egyszer is komolyabban megégette a nap a bőrét, annak jelentősen megnő a kockázata egy későbbi melanomára. Azt szokták mondani, hogy a melanoma a saját tintájával írja üzenetét a bőrre. Tehát nagyon kell vigyázni és végre komolyan venni a szűrővizsgálatokat.

 

Magyarországon évente kétezer új melanomás beteget regisztrálnak, közülük több százan vesztik életüket a bőrrák miatt, többségük azért, mert nem fordultak időben orvoshoz. A fiatal nők körében a melanoma a vezető halálok az országban. Az úgynevezett kaukázusi típusú, fehér bőrű ember, különösen a szőkék és a kékszeműek tartoznak a veszélyeztetettek közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!