Megfiatalodott a bírói kar

Veszprém - A modern állam akkor hatékony, ha ahhoz színvonalas jogalkotás párosul. Az elmúlt éveket sokszor a kapkodás, az elképzelés nélküli munka jellemezte - jelentette ki dr. Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke csütörtökön, az összbírói értekezlet szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Mátételki András

Elhangzott, május végére készül el az egységes bírósági stratégia, amely érinti a gazdálkodást, az iratkezelést, a a statisztika rendszerét.

A főbíró elmondta, az ország bíróságain jelenleg egymillió 600 ezer ügy van, amelyből 430 ezer a peres ügyek száma. A feladatokat – nem egyenletes a leterhelés - 2838 bíró látja el. Mivel munkaidejük közel háromnegyed részét az adminisztráció teszi ki, ezért kell a jövőben a segítőik számát növelni. A perek 87 százaléka első fokon egy éven belül, 13 százalékuk három éven belül lezárul. Néhány országos érdeklődést kiváltó per elhúzódása miatt, sajnos, jegyezte meg Baka András, a közvélemény nehézkesnek, lassúnak találja az ítélkezést, pedig ez nincs így. A jövőben arra törekednek, hogy a nagy, sok vádlottas ügyet tárgyaló bíró válláról levegyék a többi terhet. Példaként említette, hogy a Kulcsár-ügy iratai 845 kilót nyomtak.

Dr. Horváth György, a megyei bíróság elnöke arról beszélt, hogy sikerült a fiatalalítás: a bírók átlagéletkora 45 év. Tervezik, hogy az adminisztratív munkakörben feladatokat vonnak össze, így sikerülhet bért megtakarítani. Veszprém megyében a polgári ügyek 89 százaléka, míg a büntető ügyek 92 százaléka egy éven belül befejeződik. Jelenleg három polgári és egy büntető ügy van folyamatban több mint hét éve. Tavaly 10345 új ügy érkezett, s 10387-et fejeztek be, de még így sok az ügyhátralék.

Az ítéletek időbeli írásba foglalásával is jó helyen áll megyénk. Az elnök megemlítette, hogy már elkészült a díszterem és egy helyiség között a kábelhálózat kiépítése. (Horváth György a Cozma-per előkészületére utalt.) A bíró zártláncú tévéhálózat segítségével teszi majd fel ezeknek az embereknek a kérdéseit úgy, hogy az arcukat csak ő látja.

 

Jenei Zoltán, az OIT hivatalának megbízott vezetője a siralmas anyagi helyzetről beszélt. Az épületek felújítására, korszerűsítésére csupán 930 millió forint áll idén rendelkezésükre, míg 4-5 évvel ezelőtt közel hárommilliárd forintból gazdálkodhattak. A rendkívül rossz állapotban lévő tapolcai bíróság épületének felújítása ezért idén szóba sem jöhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!