Órákig bűvöli a focilabdát a vanyolai Árvai Kristóf

Vanyola, Pápa - Sokan nézték elhűlve a Lombard Pápa-Újpest NB I-es labdarúgó-mérkőzés szünetében a középkörben trükköző fiút. Többen is megjegyezték, hogy pontosan ezek a megoldások hiányoznak a pályáról meccs közben.

Novothny Ottó

- A labdarúgás és az, amit én csinálok, egyáltalán nem függ össze - hűtötte le a kedélyeket Árvai Kristóf, aki szabad stílusú labdazsonglőr. - A mi tudásunkat underground hobbinak nevezik.

A 15 esztendős vanyolai fiatalember elmesélte, hogy Zánkán jár középiskolába, kollégista. Két évvel ezelőtt a tévében látott ilyen bemutatót és 2008 decemberében döntött: megpróbálja elsajátítani a trükköket.

- Korábban vízilabdáztam Pápán, illetve az iskolai focimeccseken léptem pályára. Komolyabban nem sportoltam, de erre teljesen rákattantam. Találtam olyan közösségi portált az interneten, ahol ismerősök, ismeretlenek tanácsokat, ötleteket adtak, felhívták a figyelmemet, hogy mire figyeljek oda, segítettek mindenben.

Kristóf saját bevallása szerint remekül haladt a tanulásban. Naponta több órát gyakorolt, illetve hétvégeken vagy az iskolai szünetekben akár három-négy órán keresztül is bűvölte a focilabdát.

- Tavaly májusban indultam először versenyen. Ötvennyolcan jelentkeztünk, mindenkinek egyperces videót kellett beküldeni, ez volt a kvalifikáció. Végül harmincnyolcat választottak ki, örültem, mert engem is behívtak. Sajnos egyből azzal a fiúval kellett párbajoznom, aki a világbajnokságon a negyedik helyen végzett. Természetesen kikaptam, de egyáltalán nem bántam, mert ebből is további erőt merítettem a gyakorlásokhoz.

A verseny úgy zajlik, hogy a háromperces műsor alatt ketten adnak számot tudásukról. Szól a zene, miközben félpercenként váltják egymást a küzdő felek. A háromtagú zsűri (Árvai produkciójánál Dzsudzsák Balázs volt az egyik ítész) pedig eldönti, melyik szabad stílusú előadó juthat tovább.

- Egy hónappal ezelőtt már nemzetközi vetélkedőn álltam rajthoz. A legjobb tizenhat közé bejutottam és ott csak hajszállal kaptam ki. A következő világbajnokság Dél-Afrikában lesz, oda lehet kijutni a további selejtező tornákon.

Szeretnék saját stílust kialakítani. Számtalan kombinációs, összekötési lehetőség van, a kreativitás a legfontosabb. Rengeteg dolog motivál, a szenvedély, a bizonyítási vágy, minél jobb akarok lenni. Szerencsére az ismerősök, a család támogat ebben, időnként megkérnek, hogy szórakoztassam őket. Tetszik nekik, amit csinálok - mondta befejezésül Árvai Kristóf.

A szabad stílusú (freestyle) futballisták, miközben folyamatosan a levegőben tartják lábbal, fejjel, vállal a labdát, a legkülönbözőbb mozdulatokat hajtják végre.

Három jól elhatárolható válfaja van a gyakorlatoknak: a felső testen, az ülésben és az állás közben előadott mozgások, trükkök. Nagyon fontos a súlypont elhelyezése, valamint a végtagok mozgása, illetve lendülete.

Természetesen az sem baj, ha a gyakorlat ritmusa megegyezik a zenével, ami alatta szól.

A jó freestyle-os egyáltalán nem biztos, hogy jó labdarúgó lenne, de persze vannak kivételek, különösen a brazil világsztárok között, akik neves futballistaként képesek lélegzetelállító dolgokra a focilabdával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!