Pontyokat kapott a Balaton

Megyei körkép - Az éves menetrendnek megfelelően megkezdődött a pontytelepítés a Balatonon.

Tremmer Tamás

A tavaly év közepén alakult Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ténylegesen a tó gazdája kíván lenne, a szó nemes értelmében.

Ennek megfelelően a balatoni horgászegyesületi közgyűléséken felvetett észrevételeket felhasználva, az általuk telepítésre ajánlott helyek figyelembe vételével kezdték meg az idei pontytelepítést a Balatonba, nyilatkozta lapunknak Varga László, a nonprofit társaság vezérigazgatója.

A közelmúltban összesen 15 tonna fogható méretű pontyot tettek a tóba, a déli parton, illetve a megye több pontján elosztva (például Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Balatonszepezden, Badacsonytomajon).

A pontytelepítéssel párhuzamosan mintegy százezer előnevelt csukaivadékot is kihelyeztek. Ennek a telepítésében a pecások tevőlegesen is részt vállaltak, a cég és a Bakony-Balaton Horgász Szövetség közös munkája nyomán az ivadékot az egyeztetett menetrend szerint zsákos védőcsomagolásban leszállították, majd azt - Balatonedericstől Balatonszepezdig - a szövetség tagegyesületeinek aktivistái csónakokból, a nádfal előtt elosztva engedték el a vízbe. A közeljövőben további 150000 előnevelt csukaivadék kerül a Balatonszepezdtől Balatonvilágosig terjedő nádasokba.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy évi egymillió darab süllőivadékot ugyancsak tesznek a tóba, csakhogy ennek igen magas a mortalitása (pusztulása).

A tihanyi limnológiai intézet kutatóival arra keresnek választ, mikor járnak jobban, ha kevesebb, de nagyobb süllőket telepítenek, vagy marad a régi gyakorlat.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!