Katasztrófahelyzet volt! - Megvédték a víztől falujukat

Városlőd - Szerdára megnyugodhatott a falu lakossága, az összefogásnak és a kitartó munkának köszönhetően sikerült elkerülniük, hogy elöntse az utcákat az ár.

Tóth B. Zsuzsa

Huszonnégy óra alatt 82 milliméter csapadék hullott a településen a hét végén, ezért a Kálvária völgyi tározó vagy halastó nem tudta befogadni a több száz hektárról befolyó vizet.

Csekényi István polgármester szerint a mivel a tó vízszintje a szokásos hat méter helyett kilenc méterre duzzadt, a völgyvédő gát zsilipje nem bírta a megterhelést, hétfőn éjfélkor megindult a víz a falu felé.  

A nagy sodrás a tíz éve épült négy méter széles gát betonját megbontotta, a negyven tonnás betontömböket könnyedén vitte a víz és három méter mély árkot mosott maga után a löszös talajban.

Katasztrófahelyzet volt, de a helyi képviselő-testület tagjai, a horgászok, a katasztrófavédelem ajkai dolgozói, valamint az ottani és a veszprémi tűzoltók segtettek az 52 órán át tartó folyamatos és megfeszített munkában.

Homokzsákokat pakoltak még az asszonyok is, és egy helyen be kellett vezetnünk a vizet az erdőbe, hogy eltereljük a falu felé vezető útról.

Telefonon kaptunk tanácsot több szakembertől, például a tapolcai vízügyi igazgatóság-, az ajkai és megyei katasztrófavédelem-, és tűzoltóság vezetőitől, Hutter Sándortól, Jáger Zoltántól, dr. Lauer Jánostól, Rozmán Gyulától.

A Strandvölgy utca házait veszélyeztette az ott húsz-hamrminc centi magasan folyó víz, ezért kipucoltuk az árkokat, ahol eltömődtek, ott nem volt idő teketóriázni, átszakítottuk valamennyit, a házakat pedig homokzsákokkal vettük körül. Így a medréből kilépett Vámos-patak vagy köznyelven csak Kálvária-patak sem tett kárt a házakban, sőt a kertekben is csak keveset.

Hiszen bár elöntött jó néhányat, lassú volt a sodrás és hamar visszavonult a víz. Kedden mondhattuk ki, hogy elindult a víz visszahúzódása, elmúlt a veszély. Azonban nem sokon múlott, hogy nem tett kárt a falu házaiban - mondta a polgármester, aki a jegyzővel, Dobosi Gergellyel irányította a munkákat.

Megtudtuk továbbá, hogy 1968-ban már volt hasonló probléma a faluban, de ha tíz évvel ezelőtt a horgászegyesület nem építette volna meg a betongátat, akkor most nagy baj lett volna. A gát ugyan így is átszakadt, mégis csillapította a sodrást. A tó vize szerdán hét és fél méter mély volt, folyamatosan apadt és délután elkezdődött a kár felmérése. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!