Mesterségek dicsérete

Balatonkenese - A helytörténet és honismeret szempontjából is nagy jelentőségű kiállítással emlékeztek meg a kenesei iparosságról a Tátorján Fesztivál keretében a művelődési házban megnyílt Mesterségek dicsérete tárlattal a napokban.

Halmos György

- A magyar államisághoz hasonlóan ezer évre tekinthet vissza a kézművesipar is – hangsúlyozta Bándi László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke beszédében.

Szól arról, hogy honfoglaló őseink már magas szintű kézműves tudással rendelkeztek. Balatonkenesén az 1800-as évek elején már szakmánként céhekbe tömörültek az iparosmesterek.

A II. világháború súlyos veszteséget okozott a település iparossága körében is, majd 1949. április 24-én feloszlatták a helyi iparoskört, mivel azt akarták, hogy az iparosság szövetkezeti alapon működjön – emlékezett vissza Bándi László. Balatonkenesén az országban elsők között alakult meg 1989-ben az ipartestület, ekkor jött létre az Ipartestületek Országos Szövetsége.

A kiállítás szervezői és rendezői, Gróf Rudolf, Jákfalvi József és Vér Lászlóné Veszprém Megyéért Honismereti Emlékérmet vehettek át Bándi Lászlótól, többen pedig elismerő oklevelet kaptak Sörédi Györgyné polgármestertől. A kiállításon, ami július 7-ig látható, a város tizenöt iparosának egykori munkaeszközei tekinthetőek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!