Van jövője a vasútnak (frissítve: fotókkal)

Zirc - Remény van arra, hogy Győr és Balatonfűzfő között egyszer majd vonat közlekedik, ugyanis nemrég beadták az engedélyezési terveket a Hajmáskér–Balatonfűzfő szakaszra.

Mátételki András

Ez is elhangzott szombaton a zirci vasútállomáson, ahol azt ünnepelték, hogy tavaly harmadszor is sikerült megmenteni a Cuha-völgyi vonalat.

Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke a túrára indulók előtt azt mondta: Győr- Veszprém között 2008-ban 190 ezer, tavaly már 230 ezer utas közlekedett. Veszprém és Zirc között 40 százalékkal emelkedett a forgalom.

A megjelenteket Ottó Péter, Zirc polgármestere is köszöntötte, aki ez ügyben a civilek összefogását és a politikai segítséget emelte ki. Támogatást kért a döntéshozóktól: adják meg a teljes szakaszra a védettséget, majd azt javasolta, hogy közös bérlet legyen a vonatra és a buszra.

Dr. Navracsics Tibor, országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy 114 évvel ezelőtt indult meg a forgalom ezen a vonalon. Elődeink, mondotta, bíztak abban, hogy Magyarország erős, az országnak jövője van. Az elmúlt nyolc évben hatalmon lévők nem így gondolkodtak, ezért is akarták háromszor megszüntetni ezt a vonalat, ami a térség önazonosulásához hozzátartozik.

Ha hiszünk abban, hogy ennek a vasútvonalnak van jövője, akkor tudjuk fejleszteni, hangzott el. A leendő miniszterelnök-helyettes ígéretet tett arra, hogy lobbizni fog ezért a sok szenvedést megélt vonalért, a térségért.

Talabér Márta, a megyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy Széchenyi Istvánnak köszönhetően 1832-ben megszületett az első vasúttörvény.

Az idei ünnepség résztvevői végezetül koszorúkat helyeztek el Széchenyi emlékfájánál, amelyre többen emlékszalagot kötöttek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!