Hamis megrendelések, ál-szerződések - Cégeket vert át a csaló

Veszprém - Egy Budapesten élő férfi több céget is csúnyán becsapott, köztük a Herendi Porcelánmanufaktúrát. Jogerősen letöltendő büntetésre ítélték.

Mátételki András

A zömében csalások miatt eddig már tizenháromszor elítélt J. Alfréd 2006-ban újabb csalásokat követett el. Hamis néven a nem létező Gróf Batthyányi Lajos emlékév 2007. Kft. ügyvezetőjeként jelentkezett be e-mailen és telefonon a Herendi Porcelánmanufaktúrnál, ahol megbízást adott 3679 Batthyányi Lajost ábrázoló emlékplakett legyártására. A megrendelés összértéke meghaladta a 16 millió forintot.

Garanciaként a kormányzati szervek támogatását jelölte meg. Az év október elején az 56 éves férfi élettársa leutazott Herendre, ahol átadtak neki 25-25 festetlen és festett plakettet, de nem fizetett érte. Három nappal később a férfi átvett a cég mintaboltjában egy 175 ezer forintot érő kávéskészletet - ezt később eladta -, de a számlát ezalkalommal sem rendezte.

Két fővárosi informatikai cégnek közel félmilliós megbízást adott, de a munkájukat már nem fizette ki. Egy sport hírügynökséget - a férfi olykor újságírónak, menedzsernek adta ki magát - az emlékév kapcsán kommunikációs feladatokkal bízott meg, amiért végül is nem fizette ki a 360 ezer forintos járandóságot.

Az egyik legnagyobb dobása az volt, amikor 2006 szeptemberében álnéven felkereste a Magyar Versmondók Egyesületének elnökét azzal, hogy segíteni tud, hogy végre megvalósulhasson az Első Magyar Versszínház. Több alkalommal találkozott a vezetőséggel, akikkel elhitette, hogy több ismert cég hajlandó segíteni. Tőlük 149 millió készpénzt és 60 millió forint értékben barter támogatást szerzett - legalábbis ezt hazudta. Az érintettek komolyan vették a lehetőséget, s pályázatot nyújtottak be a megvalósításra arra hivatkozva, hogy már mennyi pénz "gyűlt össze"...

J. Alfréd az "előkészületekért" öt számlát nyújtott be összesen 80 ezer forint értékben. További szerződésekre hivatkozva 600 ezer forintot kért az egyesülettől, ahol ugyan ezt a summát nem tudták elő teremteni, de az elnök és egy másik tag mélyen a zsebébe nyúlt: 300-300 ezer forintot adtak át a csalónak. Amikor keresték a férfit, rákbetegségére hivatkozva végleg eltűnt a szemük elől.

A tárgyaláson elismerte a bűncselekményeket, de azzal védekezett, hogy ő nem akart csalni. A bíróság ezt másképpen látta, s a közel múltban hozott döntés értelmében a csalásokat elkövető J. Alfrédnak két év nyolc hónapot kell fegyházban töltenie.

A másod fokon eljáró megyei bíróság helyben hagyta a döntést, de egyúttal elrendelte 868 ezer forint értékben a vádlott vagyonának elkobzását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!