Jönnek még jobb idők - Fehérgólya-roadshow a madárbarátokkal

Megyei körkép - Hat településen tíz gólya fészkénél végzett fehérgólya-gyűrűzéssel egybekötött ismeretterjesztő bemutatót nagy érdeklődés mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 18-as számú, veszprémi szervezete az E.ON emelőkosaras járművével.

Németh F. Bernadett

A gólya-roadshow hagyományosan Ősi településen indult Kerekes Anna polgármester részvételével. Az előzetesen felmért öt fészek közül csak háromban volt értékelhető "eredmény", az elsőben négy tojáson ült a madár, míg a másik kettőben egy, illetve két fióka volt, ezeket gyűrűzték meg. Ezen a településen az előző két alkalommal, öt-hét fészekben 15 fiókát regisztráltak.

Berhidán találták a legfejlettebb fiókákat, három fiatalt. Küngösön a helyi gyerekek, valamint a balatonakarattyai Kipp-kopp óvoda és bölcsőde tagjai várták a madárbarátokat. A gyerekek nagy örömmel simogatták a gólyákat.

Csajágon is kíváncsi volt az elöljáró a roadshow-ra. Verebélyi Zoltán és a helyiek érdeklődve hallgatták a madárbarátok előadását. Egy fészekben egy fiókát találtak és két záptojást. Balatonfőkajáron a Fő térről nem engedték áthelyezni a fészket egy másik oszlopra, jegyezte meg Szelle Ernő, az egyesület munkatársa.

Az elmúlt hetek időjárása megtette hatását: komoly károkat okozott a fészkekben és a gólyákban is. Egyetlen fiókát neveltek. Sólyon még két fiókát sikerült meggyűrűzni.

Jövőre több helyszínen is megrendezik a gólya roadshow-t, tudtuk meg Szelle Ernőtől, aki elárulta: elkeseredtek kissé az alacsony gólyaszámon, de bíznak benne, hogy jönnek még jobb idők a szigorúan védett madarakra.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!