Ki lesz a polgármester?

Veszprém - Rendkívül váratlanul ért a döntés, fogalmazott Debreczenyi János polgármester arról, hogy a Fidesz veszprémi szervezete nem őt jelölte polgármesternek.

Balla Emőke

A Fidesz veszprémi szervezete szombaton úgy döntött, nem Debreczenyi Jánost, hanem a jelenlegi alpolgármestert, Porga Gyulát jelöli polgármesternek.

Debreczenyi János hétfő délután sajtótájékoztatón azt mondta: úgy vélte, sikerült az elmúlt négy évet úgy végigdolgoznia, hogy reménye lehet arra, a Fidesz-KDNP pártszövetség jelölni fogja a következő ciklusra, és esélye lehet arra, hogy a város lakosságának a többségétől a következő négy évre ismételten megkapja a bizalmat.

Amikor hivatalba lépett, két dolgot mondott: a várost a hivatal útján kívánja vezetni, és még egy ciklust szeretne megkapni a lakosságtól. Azt is csak akkor kérem, ha saját értékrendem szerint is becsülettel, tisztességgel és a köz számára hasznosan tudtam a küldetést teljesíteni.   

- Számomra a polgármesterség nem egyéni karrier kérdése, hanem a város képviselete, mondta Debreczenyi János polgármester a hétfői sajtótájékoztatón, akit váratlanul ért a hír, hogy a Fidesz veszprémi szervezetének polgármester-jelölő közgyűlésén nem neki szavaztak bizalmat.

Mindig fontos volt számára, hogy botrányok ne kavarják fel a város életét. Debreczenyi János polgármester  hivatalba lépésekor megfogalmazta: akkor szeretne még egy cikluson át dolgozni, ha saját értékrendje szerint is becsülettel, tisztességgel és a köz számára hasznosan tudja a küldetését teljesíteni. 

Most is ezt vallom, a jelenben és a jövőben is így kívánom szolgálni a várost, noha a városi érdekek és a pártok érdekei nem feltételenül esnek és estek mindig egybe. 1994 óta politizálhatok képviselőként, négy éve polgármesterként, joggal várja el tőlem a városi és az országos közvélemény is, hogy ebben a számomra rendkívüli nehéz helyzetben is felelősen járjak el.

Mindig fontos volt számomra, hogy Veszprém városát a botrányok ne kavarják fel, nagyon büszke vagyok rá, hogy nagyobb botrányok nem voltak. Sajnálatos, ami tavaly februárban történt, az egy tragédia volt.

Az ország vezető pártja a Fidesz, a helyi elvárásnak és az országos elvárásnak nekem is eleget kell tenni. Tagja vagyok a Fidesznek, éppenúgy, mint a KDNP-nek 2006-os polgármester választáson közös jelöltként indultam, élveztem a Nemzeti Fórum támogatását is, most meghívást kaptam a KDNP vezetőségi ülésére, ahol értékelik a helyzetet. 

Tudomásom van arról, hogy dr. Navracsics Tibor, a Fidesz veszprémi elnöke és Forró Pál, a KDNP veszprémi elnöke a héten találkozik egymással.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz elnöksége mivel indokolta a döntését, a polgármester közölte, erről az elnökséget kell megkérdezni. Vajon a döntést, hogy nem őt jelölték, befolyásolta-e, hogy a zalaegerszegi főügyészségen nyomozás folyik, a polgármester azt válaszolta, nem hiszi, ez a taggyűlésen nem hangzott el. 

Debreczenyi Jánostól azt is megkérdezték, igaz-e, hogy csak egy jelölt volt és ő vetette fel a saját nevét. 

- Az elnökség részéről elhangzott a javaslat Porga Gyula személyére. Kérdezték, van-e más jelölt, én, mint Fidesz tag, kértem, hogy engem is vegyenek fel a szavazólistára, ezt követően döntött a jelenlévő nyolcvanhárom tag. A polgármester a KDNP álláspontjáról nem nyilatkozott, tiszteletlenség lenne részéről, ha annak véleményének ismerete nélkül mondana bármit.

Dr. Navracsics Tibor, a Fidesz veszprémi elnöke érdeklődésünkre elmondta: a Fidesz-csoport elsöprő többséggel jelölte Porga Gyulát polgármesternek.

Debreczenyi János szombaton este közölte vele, hogy ő a KDNP jelöltje, ezt korábban sem ő, sem a KDNP nem jelezte felé, a Fidesz felé, őt senki nem értesítette.

- Azt szeretném, ha közös jelöltet tudna állítani a Fidesz és a KDNP. A két párt helyi szervezete eddig jól tudott együttműködni és biztos vagyok benne, hogy ez így lesz ezután is.

Debreczenyi János két órakor még nem tudott semmit mondani a KDNP veszprémi álláspontjáról, a párt hétfő délután tartott vezetőségi ülést. 

Forró Pál, a KDNP városi elnöke a helyzetre hivatkozva közölte, a jövő heti sajtótájékoztatóig nem nyilatkozik. Dr. Navracsics Tiborral csütörtökön találkoznak és egyeztetnek Veszprémben.

Alázattal és tisztességgel

A Fidesz veszprémi szervezete múlt szombati polgármester-jelölő közgyűlésén egyöntetű támogatással Porga Gyulát, a város jelenlegi alpolgármesterét javasolta polgármesternek.

Porga Gyula megtisztelőnek tartja a döntést, a bizalmat, azt, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség veszprémi szervezetének tagsága ilyen nagy arányban támogatta őt.

Tudja azt is, hogy ennek a megelőlegezett bizalomnak súlya van; vasárnap azt nyilatkozta: a Fidesz országos választmányának döntését követően a belém helyezett bizalom súlyához méltó alázattal és tisztességgel kívánok helytállni a polgármester-jelölti munkában és a választási megmérettetésben.

Ennél többet csak a csütörtöki sajtótájékoztatón tudhatunk meg, Porga Gyula és Navracsics Tibor, a Fidesz veszprémi elnöke ekkor válaszolnak a kérdésekre.

Egy biztos: semmi sem biztos. Ha a kedvenc, nagyra becsült és szeretett egyetemi professzoromat idézném: csak a bizonytalanság a biztos.

Ma még semmi konkrétum nem mondható, nem hiába fogalmaznak olyan óvatosan a megszólalók vagy éppen nem mondanak semmit a megkérdezettek. Semmi nem dőlt el. 

Napról napra változik minden, a csütörtöki Fidesz-KDNP egyeztetés előtt sincs miről beszélni. Talán csak arról, hogy az egységes döntés, az egységes akarat, a megállapodás legfőképpen a Fidesz és a KDNP érdeke.

Az ő érdekük, hogy a két jobboldali jelölt ne ossza meg a szavazatokat, lehetőséget adva ezáltal a baloldal jelöltjének.

Annyi bizonyos, hogy alig vagyunk túl az országgyűlési választásokon, már elkezdődött az önkormányzati választásra való készülődés, a kampány időszak, pedig még messze van az ősz. Forró nyarunk lesz.  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!