Nyolc felejthetetlen nap a világűrben

Pápa - Az első magyar űrrepülés harmincadik évfordulójára rendezett országos programsorozat keretében űrhajósok látgattak a minap Pápára.

Nagy Imre

Farkas Bertalan vendégeként az orosz Valerij Rjumin és felesége, Jelena Kondakova, illetve az amerikai Loren Acton ismerkedett a várossal. Programjuk befejezéseként sajtótájékoztatót tartottak a Kékfestő Múzeumban, ahová dr. Áldozó Tamás alpolgármester is elkísérte őket.

A rendezvénysorozat a Magyar Tudományos Akadémián kezdődött, ahol május 26-án tartottak konferenciát. A vendég űrhajósok Nyíregyházától Herendig az ország számos városában megfordultak, Pápa utolsó előtti állomásuk volt.

Farkas Bertalant ma is számos szál köti a városhoz: vadászpilótaként hat esztendeig szolgált a legendás repülőezredben, és feleségét szintén itt ismerte meg. A pápai tájékoztatón elsőként az első magyar űrhajós osztotta meg ünnepi gondolatait a harminc évvel ezelőtti, Kubaszovval végrehajtott feledhetetlen nyolcnapos űrrepülés tapasztalatairól, az űrkutatás jelentőségéről, majd bemutatta barátait. Rjumin több alkalommal járt a világűrben, összesen több mint egy évet töltve ott. Ő várta az űrállomáson a Farkas-Kubaszov páros érkezését. Felesége szintén űrhajós, 162 napig tesztelte, hogy miként hat a női szervezetre a világűr. Loren Acton ma is része az űrkutatás tudományos munkájának. Elmondta: rendkívül fontosnak tartja, hogy a fiatalok megismerjék ennek jelentőségét.

Farkas Bertalan 2008-ban hozta létre a Space for Earth (Világűr a Föld Jövőjéért) Alapítványt, aminek csak világűrt megjárt űrhajósok lehetnek tagjai. A nemzetközi szervezet az űrkutatással és bolygónk életével kapcsolatban folytat képzéseket, fejlesztéseket a fiatalok, a jövő kutatói számára.

Az űrhajósok a tájékoztatót követően Pannonhalmára látogattak el, majd szerdán a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen ért véget az ünnepi rendezvénysorozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!