Veterán autók versenye Almádiban

Balatonalmádi - Oldtimer kategóriában a tavalyi nyertesek voltak ismét a legjobbak, azaz az 1968-as Jaguar 420 Sovereign-nel versenyző Erdélyi Zoltán és Erdélyi Zoltánné nyerte szombaton a harmadik alkalommal megrendezett egynapos Balaton Classic versenyt - tájékoztattak a szervezők.

Halmos György

A csaknem 200 kilométeres verseny második helyezettje a Gábeli Tibor-Vig Zoltán páros lett, akik egy 1972-es Volkswagen 1302 LS Cabrio tették meg a távot, míg Ilkovits Ádám és Kemenes Csilla 29 éves Alfa Romeo Giulia Sprint 1600 GTA-val a harmadik helyen végzett a népes mezőnyben.

Youngtimer kategóriában a Kiss Norbert-Varga Attila kettős az 1977-ben gyártott Mercedes-Benz 280 SE típusú gépkocsival bizonyult a legjobbnak. (A járművek minősítésének nagyon sok összetevője van, ahogy több kategória is létezik az antiktól a nosztalgia III-as kategóriáig, leegyszerűsítve a muzeális minősítés a jármű korától, legalább 30 éves, illetve a gyári állapotától függ.)

Bár a versenyre nevezett legtöbb jármű valószínűleg nem teljesíti a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat, azonban az kétségtelen, hogy mindegyik a maga nemében egy igazi műremek.

A szombati verseny Balatonalmádiból rajtolt és körülbelül 200 kilométer megtétele után – többek között Balatonfüred, a Káli-medence több települése, illetve a Balaton-felvidék érintésével - ismét Balatonalmádiba érkeztek.

Az egynapos versenyre 83 páros nevezett. A harmadik alkalommal megrendezett eseményen az idén 100 éves, patinás olasz Alfa Romeo tiszteletére külön kategóriát is indítottak a szervezők.

A rajthely, vagyis a Pannónia Művelődési Központ előtti parkoló kora délelőtt zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akik megcsodálhatták a veterán Mercedeseket, Porsche-kat, Citroeneket, de láthattak Ferrarikat is.

A legtöbb szemet egyébként a gyönyörű állapotban lévő Jaguar E-type, valamint a „legidősebb” induló, egy 1936-os Bentley Derby Van Den Plas vonzotta.

A gépkocsik egyik részét restaurálták, és muzeális értékeket képviselnek, míg a többség úgynevezett klasszikus vagy nosztalgia kategóriába tartozik, ugyanakkor ezek is veteránautónak számítanak. A versenyen több közéleti személyiség is indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!