Vigyázz, csíp! - Szúnyoginvázió

Veszprém - Az utóbbi napokban gyakorlatilag lehetetlenség megúszni bármilyen szabadtéri programot nagy, csúnya, viszkető szúnyogcsípések nélkül.

Kiss Nikolett

Bármilyen programot is szerveznek estére, ne induljunk útnak anélkül, hogy alaposan be ne kennék magunkat szúnyogirtóval.

Több olvasónk is jelezte, hogy az esti futás, biciklizés, vagy a szabadtéri meccsnézés alkalmával pillanatok alatt összecsipkedték a szúnyogok, ráadásul a nagy vörös csípések nehezen is gyógyulnak, főleg a gyerekeknél váltanak ki akár allergiás reakciókat is.

Dr. Sáringer Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője a Naplónak elmondta: gyakorlatilag vis maior helyzet van, ugyanis a szúnyoglárvák fejlődéséhez ennél ideálisabb körülményeket nem is lehetne létrehozni.

- A sok eső, s az azután jött meleg ideális a szaporodásukhoz, ezért hiába irtottak múlt héten, ismét invázió van: a múlt heti 40-ről 100-nál is többre nőtt a csípésszám, amit óránként egy személyre levetítve vizsgálnak.

A helyzet megoldása a szakember szerint is sürgős, ám a méhészeket kötelező kiértesíteni a tervezett irtásról, ez pedig néhány napba telik. Így leghamarabb szerdán este vagy csütörtökön szállhatnak fel a repülőgépek, hogy elvégezzék az idei negyedik kémiai gyérítést.

Sáringer Kenyeres Tamás szerint az emberi szervezet már nehezen tudja tolerálni a sok csípést, de a helyzet problémát okoz az állatoknál is.

A szakember szerint nagyon jó lenne, ha a következő héten ismét lenne lehetőség gyérítésre. Addig is azt tanácsolja, hogy mindenki védekezzen szúnyoghálóval, krémekkel.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!