Tűrhetetlen a hozzáállás

Veszprém - Nem vagyok elégedett a munkavégzés módjával, a kivitelező hozzáállása egyes esetekben tűrhetetlen. A városnak a beruházás ideje alatt is léteznie kell!

Tremmer Tamás

Mindezt Debreczenyi János polgármester jelentette ki, amikor pénteken délelőtt sajtónyilvános beszélgetésen hívta "tetemre" a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. vezető munkatársait.

Ismeretes, Veszprémben tavaly ősszel kezdték az európai uniós pályázaton elnyert csatornaépítési projekt II. ütemét. Ennek keretében ott is szétválasztják a szennyvíz- és csapadékcsatornákat, ahol ezek eddig közös vezetékben futottak, a régi rossz állapotú szennyvízcsatornákat felújítják, a bontással érintett útszakaszon, ahol szükséges, az ivóvízhálózatot is kicserélik.

A beruházás értéke meghaladja a hárommilliárd forintot. A munka nagyságára jellemző: a csatorna- és vízvezeték-rekonstrukció több mint 70 utcát érint 29 kilométer hosszban. Nem csoda, ha ettől néha fuldoklik a város.

Sulák Vince, a projektet irányító munkaszervezet vezetője elmondta, a tervezett vezetékcserék ez idáig 75 százalékban megépültek. A főnyomóvezetékekkel teljes mértékben elkészültek, a házi bekötések közel 70-, a csatorna-rekonstrukció 76-, az ivóvíz-rekonstrukció 40 százalékban valósult meg a mai napig. Szerinte a munka nagy részén már túl vannak a kivitelezők, de a nehezén még nem. A Budapest út átvágása ugyanis minden eddiginél nagyobb "falat" lesz.

A társulási elnök, Péterné Rózsa Mária úgy fogalmazott, ez egy olyan horderejű beruházás, amely száz évre megoldhatja Veszprém ilyetén gondjait. Ugyanakkor elismerte, a munka nagy nehézségeket okoz a város életében, s végtelen türelmet igényel mindenkitől.

Kovács Zoltán, a városfejlesztési iroda csoportvezetője véleménye szerint voltak ugyan kivitelezési ütemtervek, de ezek az első pillanattól elcsúsztak, ma az egész város munkaterületek halmaza.

A Swietelsky Magyarország Kft. főépítés vezetője, Csitári Károly az elhangzottakra reagálva kifejtette, a város nem közlekedhetetlen, igaz, eléggé leterhelt. Ma 30 munkaterületen dolgoznak egyidejűleg, lehetetlen ezeket úgy végezni, hogy minden városlakó elégedett legyen, s tökéletes legyen a forgalom. A jövő héten szerdán megkezdik a Budapest utca átvágását a Kossuth iskolánál, 13,5 méter szélességben. Az útfelbontást úgy végzik, hogy megmaradjon a kétirányú forgalom. A munkára 20 munkanapot szánnak, de nem tudják, mi vár rájuk, hiszen öt méter mélyre kell lemenniük, vélhetően sziklás talajban.

Mivel a kivitelezésre kiírt körbeszerzési eljárást megtámadták, a munkaterület átadása két hónapot csúszott. Emiatt a Swietelsky Magyarország Kft. azonnal kérte az eredeti határidő 2 hónapos kitolását, de csak egy hónapot kaptak.

Tavaly gyakorlatilag munkavégzés nem történt. Idén a kemény tél hátráltatta a munkakezdést, majd jött az özönszerű esőzés, most pedig a tikkasztó hőség viseli meg az embereiket.

A beruházás során többször találkoztak olyan közművezetékekkel, amely a közműtérképen nem ott szerepelt, ez további - időbeni - pluszterhet jelent számukra. Mindezek miatt a munkák feltorlódtak. Eddig már négyszer kértek határidő-módosítást, papíron még augusztus 1-e szerepel, de a minisztériumtól már ígéretet kaptak az augusztus 31-i átadásra.

Minden munkával ebbe sem fognak beleférni, többek között nem készül el az Ady utca, ezért ismét kezdeményezik a határidő módosítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!