Mentsük meg a gólyafiókákat!

Megyei körkép - A múlt héten lakossági bejelentés érkezett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságra, hogy a Badacsonytördemicen fészkelő gólyák fiókái valószínűleg természetes úton már nem tudják a fészket elhagyni. A természetvédelmi őrszolgálat munkatársa, Békássy Gábor megerősítette, hogy a fiókák kirepüléséhez még hetek lennének szükségesek.

Németh F. Bernadett

Augusztus végén a hazai fehér gólya állomány zöme már elvonul, sőt jelentősen előrehalad a Dél-Afrikában található telelő-területek felé. Ezt jól mutatja egy idén természetes fészekben, megszokott költési időben nevelkedett gólya útja, akit műholdas adóval jelöltek a Kiskunságban, és már augusztus 19-én elérte Egyiptomot. Sajnos idén a május, június hónapokban tapasztalható szélsőségesen esős, hideg, szeles idő következtében nagyon sok gólyaköltés meghiúsult, tudtuk meg Sinai Pétertől, a nemzeti park természetmegőrzési osztályának munkatársától.

A fehér gólya ritkán fog pótköltésbe, de talán a csapadékos idő következtében sokfelé kialakult belvizek, öntésterületek táplálékkínálata miatt országosan is jelentős számú pár kezdett idén június második felében ismételt költésbe. Ezen fiókák nem sok eséllyel indultak az őszi vonulásra, hiszen a fajnál a kotlási idő egy hónap, és további 8-9 hét szükséges a kirepüléshez, s kell még néhány hét felkészülési idő a "nagy útra"!

Mindezeket figyelembe véve az igazgatóság elhatározta, hogy a fiókákat kiszedik a fészekből, és megfelelő mentőhelyre szállítják. Az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. példásan gyors segítségégével (hiszen a villanyoszlopon lévő fészekhez csak kosaras autóval, megfelelő szakember segítségével, és gyakran csak a hálózat feszültségmentesítése után lehet felmenni) valósulhatott meg a mentés. A kosaras emelő kiszállásának jelentős költségeit az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. viselte.

A két sikeresen kiszedett fióka (amelyek kirepüléséhez még minimálisan 2-3 hétre lett volna szükség) a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület zalai csoportja által üzemeltetett Fenékpusztai Madármentő Állomásra kerültek.

A szakemberek megállapították, hogy a fiókák már napok óta éheztek, mert a szülő madarak a vonulási ösztönüktől vezérelve, elindultak - a már így is megkésett - vándorútjukra, fiókáikat sorsukra hagyva. A két tördemici fióka tavaszig a madármentő állomás gondozásában marad, és várhatóan kellően megerősödve, fajtársaik tavaszi visszaérkezése után engedik őket szabadon.

Szelle Ernő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület veszprémi csoportjának tagja elmondta, nemcsak Badacsonytördemicen, hanem másutt észleltek éhező gólyfiókákat, ezért a madárbarátok azt kérik, aki ilyet lát, értesítse a nemzeti parkot, hogy megmenthessék őket. A fehérgólya fokozottan védett madár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!