Rendőrgyilkosság Alsóörsön - Mi lehetett az indíték?

Alsóörs - Lövöldözés volt Alsóörsön augusztus 4-re virradóra: egy rendőr és az általa ellenőrzött autó egyik utasa életét vesztette. A feltételezett elkövető később öngyilkos lett. A lelőtt 29 éves Gamauf János főtörzsőrmestert a szolgálat halottjává nyilvánította a belügyminiszter.

Munkatársainktól/MTI

Szolgálati halottá nyilvánították a lelőtt rendőrt

Nem hősi halottá, hanem szolgálati halottá nyilvánította a belügyminiszter az Alsóörsön lelőtt 29 éves Gamauf János főtörzsőrmestert - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn.

A hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) szerint "ha a hivatásos állomány tagja a szolgálati kötelezettség teljesítése során az életét feláldozta, őt az illetékes miniszter hősi halottá vagy a szolgálat halottjává nyilváníthatja" - részletek.

Elhagyhatta a kórházat az Alsóörsön megsérült férfi

Elhagyhatta a kórházat vasárnap az a 25 éves zalaegerszegi fiatalember, aki az alsóörsi lövöldözésben szenvedett sérüléseket - tájékoztatott a veszprémi kórház baleseti sebészetének ügyeletes főorvosa. - részletek.


Tartalékos katona volt az alsóörsi gyilkos


Többször meglátogatta a svájci Bázelben gyilkosát az Alsóörsön lelőtt Gamauf János rendőr az elmúlt egy évben... - részletek.

Lövészklub tagja volt a gyilkos

Információink szerint egy lövészklub tagja volt Svájcban a 33 éves S. Bálint, aki öngyilkosságot követett el szerdán - részletek.

Szerdán temetik Németh Ádámot

A Zalai Hírlap értesülése szerint Németh Ádámot szerdán délután három órakor helyezik örök nyugalomra az alibánfai temetőben. A család kérésére a sajtó és a nyilvánosság teljes kizárása mellett vesznek tőle végső búcsút.

BRDSZ: diszkriminatív a rendőrség vezetése - részletek.

Sok még a kérdőjel

Minden kétséget kizáróan öngyilkos lett az a személy, akit szerdán délután a gépkocsija mellett találtak meg, a férfit az alsóörsi kettős gyilkossággal hozták összefüggésbe. Az alibánfaiak csütörtök este a gyilkosság helyszínén rótták le kegyeletüket - olvassa el összefoglalónkat

Tisztelgés az áldozatok emléke előtt

A megyei főkapitányság teljes vezetése, rendőrkollégák, gyászolók rótták le kegyeletüket csütörtökön este a gyilkosság helyszínén - részletek.

Közvetlen közelről leadott fejlövés végzett az erdő mellett megtalált férfival

A jobb halánték táján, közvetlen közelről leadott lövés okozta az alsóörsi bűncselekménnyel összefüggésben keresett, egy sötétlila Skoda Octavia mellett talált férfi halálát, az idegenkezűség kizárható - mondta Lőrincz Edina, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. További részletek itt.

*

Tudósítónktól megtudtuk, továbbra is rendőrök helyszínelnek Alsóörs és Felsőörs határában, ahol a feltételezett elkövető holttestére bukkantak.

*

Átveszi a nyomozó ügyészség az alsóörsi ügy aktáit - részletek.

Buszokat indítanak a megemlékezők Alibánfáról Alsóörsre - részletek itt!

Lelőttek egy rendőrt és egy főiskolást Alsóörsön - Sok a kérdőjel

Igazoltatás közben lelőtték Gamauf János főtörzsőrmestert a 71-es úton Alsóörsön szerdára virradóra. Meghalt egy zalai fiatalember is, aki az ellenőrzött autóban ült. Egy másik utas súlyosan megsérült. A rendőrök később a falu határában egy felfegyverzett holttestet találtak amellett a terepjáró mellett, amiből feltételezhetően leadták a lövéseket - olvassa el összefoglalónkat.

Öngyilkos lett a feltételezett elkövető

A rendőrség által kora este kiadott tájékoztatás szerint állampolgári bejelentés alapján találták meg azt az elhagyott, sötét színű gépjárművet Alsóörs és Felsőörs határában, amely mellett ismeretlen férfi holttestére bukkantak. Ahogy azt korábban is közöltük, a külföldi rendszámú autóban több lőfegyvert találtak a rendőrök, köztük olyat, amely számításba jöhet a bűncselekmény elkövetésének eszközeként.

A helyszíni szemle adatai arra utalnak, hogy a férfi önkezével vetett véget életének. A két eset közötti összefüggést - igazságügyi szakértők bevonásával - jelenleg is vizsgálják a nyomozók.

Csendes emlékezés gyertyagyújtással Alsóörsön

Az éjszakai tragédia helyszínén, az alsóörsi kemping előtti balatoni útszakasznál csendes megemlékezést tartanak a helybeli és balatonalmádi lakosok, valamint turisták - részletek.

 

A rendőr azonnal, a fiatalember barátja karjaiban halt meg

A neve elhallgatását kérő nyilatkozó azt mondta: a 29 éves főtörzsőrmester fejlövést kapott és azonnal életét vesztette, az autóban ülő 21 éves főiskolai hallgatót pedig mellkason találta egy lövedék. Mire a mentők a helyszínre értek, már ő sem élt, barátja karjaiban halt meg a támadást követő néhány percen belül - részletek.

Golyóálló mellény, fegyver a holttestnél

Svájci rendszámú gépkocsit találtak Alsóörs és Felsőörs határában. A jármű mellett férfi holttest is feküdt.

Az ismeretlen holttest "profinak" tűnt: állig fel volt fegyverezve, golyóálló mellényt és fekete csuklyát viselt, valamint további fegyvereket találtak a közelében. Információink szerint agyonlőtték.

Rosszkor voltak, rossz helyen

Rosszkor voltak, rossz helyen, ennyi mindenképpen kijelenthető a szerda hajnali alsóörsi halálos végű lövöldözésről, amelyben meghalt egy alibánfai fiú.

- A barátaink hívtak minket egy óra tájt, hogy rájuk lőttek és nagy baj történt Ádámmal. Először azt hittük, ez nagyon durva vicc, ki is nyomtuk a telefont, de újra hívtak, akkor már kénytelenek voltunk elhinni - mesélte a 19 éves Németh Dániel, akinek bátyját, a 21 éves Ádámot érte lövés. - Odamentünk, de a rendőrök nem engedtek közel, nem mondtak semmit, hogy mi történt - közben megrázkódott a válla a sírástól.

Ádámot a 460 lelkes településen mindenki ismerte és szerette. Korábban vezetője volt az ifjúsági klubnak, mindig szervezett, minden rendezvényben részt vett. Mindenki kizártnak tart bármiféle okot, ami megmagyarázhatná a támadást, tragikus véletlen történt. Ádám tiszteletére barátai emlékhelyet alakítottak ki az ifjúsági klub falánál, az önkormányzat homlokzatán fekete zászló leng - laptársunk, a Zalai Hírlap folyamatos híreket ad a zalai áldozatról.

Holttestet találtak?

A TV2.hu szerint egy holttestet találtak abban az autóban, amelyből feltehetően leadták szerdára virradóra a két ember életét, köztük egy rendőrét kioltó halálos lövéseket. A rendőrség még nem kommentálta az értesülést. Lapunk információi szerint egy férfi holttestét találták meg, a gépkocsi utasterében - részletek!

Egy elhagyott fekete autónál is helyszínel a rendőrség

Az Alsóörs és Felsőörs közötti úton, a Szőlő-hegynél talált a rendőrség egy elhagyott, fekete színű személyautót. Annyi nagy valószínűséggel megállapítható az úttól mintegy 100 méternyire lévő, magas fűben álló fekete autóról, hogy nem BMW típusú, inkább Audinak tűnik - kattintson a részletekért.

Emlékhelyet alakítottak ki a főiskolás fiú falujában - részletek itt!

Egy 21 éves főiskolás volt az egyik alsóörsi áldozat - részletek itt!

 

 

OLDALTÖRÉS: Elszállították a két autót a helyszínről

 

 

 

Elszállították a két autót a helyszínről - részletek itt!

Rácz Jenő a megyei kórház főigazgatója megerősítette a hírt: az alsóörsi lövöldözésben meglőtt fiatalembert a kórház ügyeletén látták el, sérülése súlyos, de nincs életveszélyben, állapota stabil. A lőtt sebről a rendőrségi hírzárlat miatt nem közölt részleteket.

*

- Három nappal ezelőtt éjszaka együtt járőröztem Jánossal, felfoghatatlan, hogy megölték - nyilatkozta Balogh Csaba, a megyei polgárőrség elnökhelyettese, az almádi polgárőrség tagja. Magabiztos, határozott rendőrként ismertem már azóta, hogy idekerült Balatonalmádiba - tette hozzá.

Minden olyan tudással és tapasztalattal fel volt vértezve, ami ahhoz szükséges, hogy jól lássa el a munkáját. Jó kapcsolatot ápolt a polgárőrséggel. Nagyon jó rendőrt, embert veszítettünk el, részvétünket fejezzük ki az áldozatok családtagjainak.

Balogh Csaba szólt arról is, hogy az esetről tájékoztatta a országos szövetség elnöként is. Minden segítésget megadunk az álozatok családjainak. Az ilyen brutális, elmebeteg cselekedeteket meg kell akadályozni.

A Jobbik várja a békés állampolgárok érdekeit szolgáló lépéseket - részletek.

Fűzfői az év rendőre - Gamauf Jánost is kitüntették áprilisban - részletek itt!

Információink szerint a hátát és a vállát érte a lövés annak a fiatalembernek, aki az alsóörsi lövöldözés során sérült meg. Sérülése súlyos, vélhetően olyan speciális lövedék érte, amely aztán a szervezetében szétrobbanva többszörös szilánkos roncsolódást okozott.

A hajnali órákban került a megyei kórház ügyeletére, ahol azonnal megműtötték, jelenleg a kórház baleseti osztályán fekszik.

- Épp egy újraélesztést hajtottam végre, amikor éjjel 2-3 óra küröl hozták be a sérültet, amint lehetett megműtöttem, elláttam a sebét – tudtuk meg a neve elhallgatását kérő ügyeletes orvostól, aki elmondta, a fiatalember maradandó sérülést nem szenvedett, jobb esetben egy héten belül akár el is hagyhatja a kórházat.

Baleseti helyszínelő volt a lelőtt rendőr

A szerdára virradóra egy igazoltatás közben lelőtt Gamauf János főtörzsőrmester a balatonalmádi rendőrkapitányságon teljesített szolgálatot baleseti helyszínelőként, a nyári turisztikai szezonban látott el járőrszolgálatot Alsőörsön - ismertette Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a közúti ellenőrzést végző 29 éves rendőr mellett az ellenőrzött jármű egyik 19 éves férfi utasa vesztette életét, és egy 25 éves fiatalember sérült meg.

A szóvivő közölte: Gamauf János főtörzsőrmester egy rendőr-szakközépiskolás tanulóval végzett közúti ellenőrzést, amikor éjfél után egy rutin igazoltatás céljából megállítottak egy régi Ford Fiesta típusú személygépkocsit, amelyben öten ültek.

Az ellenőrzéskor több lövést adtak le eddig ismeretlen helyről a rendőrre, amelynek következtében a főtörzsőrmester azonnal meghalt, a gépkocsi hátsó ülésén bal oldalt ülő 19 éves fiatalembert halálos lövés érte, míg a középső ülésen lévő férfi az ablaküveg szilánkjaitól sérült meg.

 

OLDALTÖRÉS: Lövöldözés Alsóörsön - Egy rendőr és egy 19 éves fiú az áldozat

 

 

 

Újabb tragédia: védjük meg a rendőreinket! - részletek itt!

Lövöldözés Alsóörsön - Egy rendőr és egy 19 éves fiú az áldozat - részletek.

"Jó lelkű, kedves, nagyon jól dolgozó, kissé csendes, bármit lehetett tőle kérni, megbízható volt. Munkájára és magára is nagyon igényes volt. Soha nem ivott, nem dohányzott, nem bulizott. Baleseti helyszínelőként dolgozott Balatonalmádiban" - mondta a Naplónak a lelőtt rendőr egyik barátja.

*

Az egyik szemtanú (aki pillanatokkal az eset után ért a helyszínre) a Napló tudósítójának elmondta, két egyes lövést és egy sorozatlövést hallott.

A mentők és a rendőrök 10 percen belül megérkeztek. Úgy tudjuk, a gépjármű, amelyből a lövéseket leadták, Balatonfüred irányából érkezett.

Géppisztolyos rendőrök és helikopter a helyszínen - részletek itt!

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtótájékoztatót tart 10 órakor az ORFK Rendőrségi Igazgatási Központban (Bp., Teve u. 4-6., sajtóterem)

*

A Napló helyszínen tartózkodó tudósítójának Hebling Zsolt, a település polgármestere elmondta: mindenkit megdöbbentett a tragédia, amely feldúlta az itt élők életét, hiszen Alsóörs a béke és nyugalom szigete. Az önkormányzat minden segítséget megad az elhunyt rendőr hozzátartozóinak.

Tudósítónk több turistával is beszélt a helyi kempingben, valaki tőlünk értesült a gyilkosságról, mások viszont sorozatlövést hallottak.

*

A rendőrség hajnali közleménye szerint az éjféli órákban a közúti ellenőrzési szolgálatot teljesítő 29 éves G. J. rendőr főtörzsőrmester eddig tisztázatlan körülmények között halálos lövést kapott és a helyszínen meghalt. A főtörzsőrmestert az általa megállított jármű ellenőrzése során érte a lövés.

Szintén meghalt az ellenőrzött gépjárműben utazó 19 éves N. Á.. A személyautóban megsérült a 25 éves Sz. J. L. is. A rendőrség lezárta a környéket és nagy erőkkel keresi az elkövetőt.

A Magyar Televízió információi szerint a fehér Ford Fiesta, amelyet a rendőr ellenőrizni akart, a helyszínen van, és a rendőrök egy másik, fekete színű autót is keresnek. Az MTV úgy tudja, az ellenőrzött járműben öten ültek, egyiküknél sem találtak fegyvert, ezért a rendőrök azt feltételezik, hogy a lövés, amely a Fiesta utasait megsebesítette, egy másik autóból érkezhetett. A beszámolók szerint a rendőrrel a helyszínen volt egy rendőr szakközépiskolás fiatal is.

Alsóörsön jelenleg is helyszínelnek, a rendőrség tanúkat hallgat ki, hogy kiderüljenek a lövöldözés részletei. A helyszínelésről kiszivárgott információk szerint az első halálos lövés a rendőrt találta el.

Az MTI helyszínen tartózkodó fotóriportere azt tapasztalta, hogy a 71-es utat és a környező kis utcákat lezárták rendőrautókkal és gépfegyveres rendőrökkel. Az utakon felállított ellenőrző áteresztő pontokon is gépfegyveres rendőrök vannak, akik folyamatosan ellenőriznek és igazoltatnak.

A halottszállítók az egyik áldozatot már elszállították, a rendőrségi helyszínelők egyike fémdetektorral kutatja a bokrokat.

A további eljárást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a főügyészség folytatja le.

A hajnali órákban az M1-es és az M7-es autópálya Budapestre bevezető közös szakaszán óriási volt a rendőri készültség, valamennyi, a Balaton felől érkező autót megállították - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. Több ellenőrzési pontot felállítottak a centrum felé, valamint a Petőfi és a Lágymányosi hídon, ahol golyóálló mellényt viselő, gépfegyveres rendőrök ellenőrizték az autósokat.

 

OLDALTÖRÉS: Rendőrök elleni támadások Magyarországon, 2001-2007

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!