Tovább repedt - Még mindig lehet egy újabb gátszakadás

Kolontár - Az éjszaka folyamán több repedés keletkezett a tízes tározó megsérült oldalán és mélyültek is a repedések - mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a sajtónak tartott helyszíni bejáráson.

Munkatársainktól

A helyszínen tartózkodó munkatársaink megtudták: csütörtök reggelre tovább nőtt a repedés a korábban megsérült ajkai zagytározó falán.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sérült szakaszon folyamatosan mérik a repedéseket, amelyek néhány napja nem mutattak mozgást. Csütörtökön reggelre az egyik, 54 centiméteres repedés viszont elmozdult, további másfél centiméterrel tágult.

Ha mégis bekövetkezne az újabb katasztrófa, a szakemberek szerint a sérült tározó mellett épített hármas körgát, valamint a 600 méteres védőgát Kolontár közepén, megvédené a falut és Devecsert a kiömlő vörösiszaptól.

Illés Zoltán államtitkár bemutatta a sajtónak a 10A tározót is, amelybe jelenleg is zajlik a folyékony anyag átfejtése  a 9-es tározóból, hogy csökkenjen a szomszédos sérült tározóval közös falra nehezedő nyomás. Így kívánják megelőzni az esetleges dominó effektust. Lapunk kérdésére válaszolva az államtitkár elmondta, hogy mivel a 10A tározó jóval kisebb, mint a szomszédos 10-es, a mai technológiával számolva az egy év alatt megtelhet vörösiszappal. Hiszen a napokban újrainduló gyárból ide kerül majd a melléktermék. A 200-250 ezer köbmétert befogadni képes tározóba kerül továbbá a fent említett folyadék is a 9-esből. Az államtitkár hozzáfűzte, amennyiben az anyagiak engedik, új technológiát vezethetnek be a gyártásban, amellyel a vörösiszap folyadék tartalmát 50-70 százalékról 25 százalékra csökkenthetik. Annak 12-13-as pH-ját pedig 10 alá vihetik.

Megtudtuk továbbá, hogy a terület fölötti légtér továbbra is zárt, oda csak azokat a gépeket engedik be, amelyeknek feladatuk van. A 10-es tározó 50 méteres szakadását mielőbb orvosolni kell, azonban mivel ingoványos a terület, arra valószínűleg csak légi úton lesz megoldás. Sziklával vagy betonelemekkel lehet lezárni a szakadást. A cél az, hogy ha nagyobb esőzés jön, a szennyeződés ne érje el a Torna patakot. A végső megoldás az lesz, hogy körbeveszik a 10-es tározót egy betonból vagy sziklából készült erődítménnyel, amely megtartja az esetlegesen a 9-es tározóból kiáramló folyadékot is. Ahhoz azonban annyi anyag kellene, mint három 10 emeletes ház építéséhez.

Másik feladat a tározó lefedése, gipsszel vagy földdel. Hiszen mint az látható a vasárnapi bejárás óta is sokat száradt a tározóban maradt vörösiszap felülete. Ez nem maradhat így mert viszi a szél és szennyezi a levegőt.

Dossziénk a katasztrófáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!