Árvíz-belvíz - Újfehértón újabb családnak kellett elhagynia házát (frissülő hír)

Napló - A csapadékos időjárás miatt Észak-Magyarországon romlott a belvíz-és árvízhelyzet: a Bódva árad, Újfehértón újabb családnak kellett házát elhagynia, Békésben rekordot döntött a belvizes területek nagysága.

MTI

Újabb útlezárás Borsodban

Újabb utat zártak le az árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: vasárnap estétől nem járható a Komjáti-Tornaszentandrás közötti út egy szakasza - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.
Az utat a Bódva áradása miatt zárták le a forgalom elöl.
A közútkezelő társaság ügyelete korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a Sajó áradása miatt a Putnok és Borsodbóta, valamint a Kesznyéten és Sajóörös közötti út egy-egy szakasza vált járhatatlanná. Az áradó folyó úgyszintén elöntötte a 26-os számú főutat Sajókazával összekötő utat, és a Muhiról, a körömi révhez vezető utat. Muhi és Köröm között ezért a komp sem közlekedik, miként Ároktő és Tiszacsege között a tiszai komp sem. Ároktőnél az átkelőhöz vezető út sem járható.
Ugyancsak teljes útzárat rendeltek el még szombat délután Tardona és Dédestapolcsány között, mivel az utat elöntötte a Tardona-patak felduzzadt vize.

Az Alsó-Tisza vidékén közel 800 négyzetmétert borít belvíz

A hirtelen jött olvadás és az újra csapadékosra forduló időjárás miatt tovább romlott a belvízhelyzet az Alsó-Tisza vidékén, ahol az elöntött terület nagysága megközelíti a 800 négyzetkilométert - tájékoztatta a regionális vízügyi igazgatóság ügyeletvezetője vasárnap az MTI-t.
Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) működési területén 797,5 négyzetkilométert borít belvíz, ebből 263 négyzetkilométer vetés, 238,5 pedig szántó - mondta Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna ügyeletvezető.
A közelmúltban 2000 januárjában volt a legmagasabb, 1080,5 négyzetkilométer az elöntött területek nagysága az igazgatóság területén.
A belvíz gyorsabb levezetése érdekében a 31 munkagéppel folyamatosan tisztítják a főcsatornákat. Harminc szivattyútelepen - másod- és harmadfokú készültség mellett - naponta 4,8 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe. A védekezésben 217 fő vesz részt.
Az Alsó-Tisza vidékén valamennyi vízgazdálkodási társulásnál másodfokú készültség mellett folyik a védekezés. Harminchat településen első- vagy másodfokú, Csanyteleken továbbra is harmadfokú  helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben - közölte a szakember.

Tiszaeszláron is vályogház fala dőlt ki

Kidőlt egy vályogház átnedvesedett fala vasárnap Tiszaeszláron. A lakhatatlanná vált épületből egy embert kellett kiköltöztetni - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete az MTI-vel.
Az ingatlan idős tulajdonosának elhelyezéséről a helyi polgármesteri hivatal gondoskodik. Ez már a második ilyen eset vasárnap Szabolcsban: Újfehértón egy háromtagú családot kellett kiköltöztetni, mert házuk - belvíz miatt átnedvesedett - falai kidőltek.

Borsodban több helyen zártak le utat

Újabb két út egy-egy szakasza került víz alá a Sajó áradása miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vasárnap délutánra, így a folyó áradata miatt már négy úton szünetel a közlekedés.
A Putnok és Borsodbóta, valamint a Kesznyéten és Sajóörös közötti út egy-egy szakasza vált járhatatlanná a Sajó áradása miatt vasárnap kora délutánra - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.
A vasárnap reggeli közlés szerint az áradó Sajó elöntötte a 26-os számú fő utat Sajókazával összekötő utat, míg korábban a Muhiról a körömi révhez vezető utat. Muhi és Köröm között ezért a komp sem közlekedik, miként Ároktő és Tiszacsege között a tiszai komp sem. Ároktőnél az átkelőhöz vezető út sem járható. 
Ugyancsak teljes útzárat rendeltek el még szombat délután Tardona és Dédestapolcsány között, mivel az utat elöntötte a Tardona-patak felduzzadt vize.

 

 

A Bódva árad, Szendrőnél szivattyúznak

Árad a Bódva, a folyó vízállása és a sok csapadék miatt már szombat estétől védekezést rendelt el Szaniszló János, a Borsod megyei Szendrő független polgármestere.
A polgármester - aki a helyi védelmi bizottság vezetője is egyben - az MTI-nek vasárnap azt mondta: szombat este nyolc órától figyelőszolgálatot tartanak fenn a gátakon, illetve a Szuhogy felé vezető útnál, az úgynevezett Nagyhíd közelében már szivattyúznak. 
Hozzátette: ott három házat veszélyeztethet a víz.
Arról is beszámolt, hogy a strand területén és a pihenőházak környékén ismét a Bódva az úr, a terület ugyanis már megint víz alatt áll.
Edelényben is árad a folyó, bár a vízszint egyelőre még nem éri el a júniusban lerakott homokzsákokat. Itt is figyelőszolgálat "őrködik" a töltések mentén - közölte Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere.

Észak-Magyarországon másodfokú a belvízvédelmi készültség

Észak-Magyarországon másodfokú a belvízvédelmi készültség

Másodfokú a készültség az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság valamennyi belvízvédelmi öblözetében, így a Bodrogközben, a taktaközi, a hevesi és a dél-borsodi területeken is - közölte az igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője vasárnap az MTI-vel.

Csont Csaba azt mondta: jelenleg 180 négyzetkilométernyi területet (18 ezer hektár) borít belvíz, de több száz négyzetkilométernyi (10 ezer hektár) föld a felszínig átnedvesedett. Egy héttel ezelőtt 170 négyzetkilométeren uralkodott a belvíz.

Az igazgatóság területén 18 szivattyútelep üzemel és emeli át a vizet a befogadó folyókba. Az átemelt víz mennyisége az elmúlt időszakban elérte a 2,4 millió köbmétert - ismertette a részleteket a szakember.

 

 

Újfehértón egy háromtagú családnak kellett elhagynia otthonát

Újfehértón egy háromtagú családnak kellett elhagynia otthonát

Egy középkorú asszonynak, valamint nyolcéves és tizennégy éves fiának kell elhagynia otthonát vasárnap Újfehértón, miután vályogházuk falát eláztatta a víz. Velük együtt már heten kényszerültek lakásaikat hátrahagyni a belvíz miatt a szabolcsi kisvárosban.

A Bocskai utcán lévő épület hátsó része teljesen összeomlott, a tűzoltók markológép segítségével takarítják el a törmeléket - tapasztalata a helyszínen az MTI tudósítója. Az asszony elmondása szerint reggel fél nyolc körül észlelték, hogy mozog a mennyezet, s rövid idő múlva összeomlott a ház hátsó része. Senki sem sérült meg; a helyi önkéntes tűzoltók és az ácsok jelenleg a cserepeket szedik le a tetőről és belülről próbálják megtámasztani a még épen maradt falakat, hogy azok ne dőlhessenek tovább.

A ház állapota miatt a lakók nem maradhatnak, a három lakó az asszony édesanyjához költözik - mondta el Nagy Sándor, a település független polgármestere az MTI-nek. Hozzátette: az ingatlan egy olyan városrészben fekszik, ahol eddig nem okozott nagyobb problémát a belvíz.

Közben a település mályváskerti részén még mindig az utcákon, a kertekben és a pincékben lévő vízzel küzdenek a lakók. Már hat szivattyú működik folyamatos üzemben, s mintegy 1200 méter hosszú tömlőhálózattal próbálják az ingatlanoktól távolabb, elsősorban a környékbeli legelőkre vezetni a rengeteg vizet. A Kölcsey, a Görgey, a Munkás, és a Honvéd úton homokzsákokat töltenek az emberek, hozzájuk egy közcélú foglalkoztatottakból álló csoport is csatlakozott. A munkát a csapadék nehezíti: míg szombaton az esőben, addig vasárnap már havas esőben kell a mentesítést végezni.

A Bocskai utcáról kiköltöztetett családdal együtt már hét ember kényszerült elhagyni otthonát Újfehértón: korábban egy egyedülálló idős embert és egy szintén háromtagú családot helyzetek el önkormányzati bérlakásokban.

 

 

Rekord nagyságú területet borít belvíz Békésben

Rekord nagyságú területet borít belvíz Békésben

Több mint egy négyzetkilométerrel nagyobb a belvízzel elöntött területek nagysága Békésben, mint a rekordnak számító 1999-es esztendőben - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vasárnap az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint ugyanis vasárnapra 598.1 négyzetkilométert öntött el a belvíz, és ez több mint egy négyzetkilométerrel haladja meg az 1999-es rekordot. A térségben 184.65 négyzetkilométer vetés, 243.25 négyzetkilométer szántó, valamint további rét és legelő, valamint egyéb művelés ághoz tartozó terület áll víz alatt.

A szivattyútelepek egy nap alatt 4 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba, s december eleje óta már 154 millió köbméter vizet vezettek el.

Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából továbbra is kettőben harmadfokú, hétben másodfokú, míg egyben elsőfokú a készültség.

A vízügyi szervezet a hét utolsó napján ismét üzembe állította a Szarvas-Békésszentandrási-holtágnál ideiglenes jelleggel telepített 10 szivattyútelepet is.

A Körösökön egy nap alatt nem változott a riasztás szintje. Még mindig 22 kilométeren van érvényben másodfokú, és 124 kilométeren elsőfokú árvízvédelmi készültség.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napig a Körösök vízrendszerében jelentős mennyiségű csapadékra nem kell számítani.

Folyamatosan emelkedik a vízszint a Felső-Tiszán

A szombaton lehullott átlagosan harminc milliméter csapadék miatt folyamatosan emelkednek a Felső-Tisza folyóinak vízszintjei, s nőtt a belvízzel borított területek nagysága - közölte a térségi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese vasárnap.
A folyók külföldi vízgyűjtő területein átlagosan 23-28 milliméter, a hazain pedig közel 30 milliméter eső esett, de a Szatmári-síkságon fekvő Vámosorosziban például 42 millimétert regisztráltak karácsony első napján - ismertette Kató Sándor. A Nyíregyháza mellett lévő Császárszálláson 27, míg a magyar-román határvárosnál, Csengernél 34 milliméter eső hullott le.
Az intenzív csapadéktevékenység miatt árhullám indult el a térség folyóin: a Lónyay-főcsatornán másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, s folyamatosan emelkednek a térségi vízfolyások vízszintjei. A Tisza Vásárosnamény alatti szakaszain mindenhol készültség elrendelésére készül a vízügyi igazgatóság, a vízállások ezeken az árvízvédelmi védvonalakon az elsőfokú szintet meghaladják. A Krasznán a jelenlegi elsőfokú készültséget másodfokúra emelik, de ez a riasztás lép majd érvénybe várhatóan a Túron és a Szamoson is - összegezte a védelemvezető-helyettes.

Kató Sándor tájékoztatása szerint növekedett a belvízzel elöntött terület nagysága: a korábbi 300 helyett már 400 négyzetkilométer van elöntés alatt, a vízügyi igazgatóság ezért mind a tizenkét belvízvédelmi szakaszán másodfokúra emeli a készültséget. A szivattyútelepek éjjel-nappal dolgoznak; a szervezethez beérkezett adatok szerint Szabolcsban harminchét önkormányzat tart fenn valamilyen fokú belvízvédelmi készültséget, egyes településeken folyamatos a szivattyúzás és a homokzsákolás. 
A szakember az MTI kérdésére elmondta: a legsúlyosabb helyzet a Tisza-Szamosközben van, ahol átlagosan mintegy negyven milliméter eső esett szombaton. Ebben a térségben jelenleg nyolc önkormányzat számára nyújt segítséget a vízügyi igazgatóság.
A harmadfokú belvízvédelmi készültséggel érintett Újfehértón az elmúlt két napban folyamatosan szivattyúznak. A Bocskai utcában a talajvíz feláztatta egy vályogfalú lakóépület hátsó részét, ami megroggyant. A tűzoltók aládúcolják az érintett szakaszt, azt azonban, hogy a házból ki kell-e költöztetni a lakókat, csak a műszaki szakértő vizsgálata után lehet megmondani - mondta az MTI-nek Nagy Sándor, a település független polgármestere. A kisvárosban korábban négy embernek kellett a belvíz miatt elhagynia otthonát, őket önkormányzati bérlakásokban helyezték el átmenetileg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!