Egy nagy fityisz a jövőnek

Veszprém - Aki azt gondolja, hogy a gyarmatosítások korának vége, az nagyon téved. Csak ma nem helyeket, országo-kat, hanem az emberi gondolatokat gyarmatosították.

Gaál Julianna

Háromhetes kurzusán Rizwan Khannak, a Pannon Egyetem Angolamerikai Intézete indiai vendégprofesszorának egyik vezérgondolata volt ez. A tudós az indiai-magyar csereprogram keretén belül látogatott el Veszprémbe, ahol három héten keresztül áttekintést nyújtott az indiai kultúráról és irodalomról a magyar diákoknak.

- Nagyon fontos, hogy úgy beszéljek Indiáról, hogy közben minden témának a nemzetközi vetületére is kitekintsünk. És hogy miként lehetséges ez úgy, hogy én nem ismerem mélyen a magyar kultúrát? Úgy, hogy ma a globalizáció és a gondolatok, eszmék gyarmatosításának idejét éljük. Mindannyian idegen ideákat követünk és egyre inkább elszakadunk a saját gyökereinktől - fogalmaz a professzor.

Rizwan Khan rengeteg példát említett a veszprémi diákoknak, részleteket mutatott valóságshowk-ból, melyek pontosan ugyanazok a világ bármelyik pontján.
- A tévé irányít minket  folytatja -, és sajnos ez a médium nem igazi kultúrát közvetít. Még mielőtt valaki félreértené, nem a népi ruhába öltözött népdalosok előadását tekintem kizárólag kultúrának, hanem olyan műsorokat, melyek az élet emberi voltát tárgyalják, melyek nemzeti értéket közvetítenek. Sajnos ma az, hogy mennyire vagyunk modernek, attól függ, hogy milyen programokat nézünk a tévében. Ez a mérce.

A valóságshow-k nagyon rossz irányba visznek el minket, hiszen arra állítanak példát, hogy azok az  általában  ellentmondásos és kulturálatlan fiatalok, akik ide bekerülnek, sztárokká válnak. Ezek a programok elembertelenítenek minket. Elengedhetetlen tehát, hogy végre rájöjjünk arra: a mi saját kultúránkat, nemzeti példaképeinket kell előtérbe állítani, és ezt kizárólag a média teheti meg.


A professzor szerint tehát minden a médián, ezen belül elsősorban a tévén és az interneten áll vagy bukik. Az erkölcsi prédikációkat azonban el kell felejteni, ez soha nem sikeres. Viszont a műsorok, akár a szappanoperák központjában is a magyar életnek, értékeknek, sajátosságoknak kell állniuk. Mert gondoljunk csak bele: mit adunk mi a jövő nemzedékeinek, leszármazottainknak? Az ókori civilizációk, a középkor, az újkor századai mennyi mindent hagytak ránk, mennyi valóságos, kézzelfogható dolgot, felsorolni sem lehetne. Mi viszont egyelőre semmit nem tudunk felmutatni.

Rizwan Khan megdöbbent azon, hogy a magyarindiai kapcsolat mennyire régi keletű. A szintén indiai költőről elnevezett Tagore sétány mellett tíz másik indiai miniszter vagy miniszterelnök ültetett fát. A jóga a magyar kultúra szerves része is lett, Gandhit pedig mindenhol tisztelik.

- Fantasztikus dolog a magyaroktól az, hogy ennyire nyitottak más kultúrák felé. Ez azt jelenti, hogy önök toleránsak, befogadóak. Ha pedig egy nép toleráns, azzal gazdagabbá válik.



Rizwan Khan professzor a Delhitől körülbelül száz kilométerre fekvő Aligarh városának egyetemén tanít angol irodalmat és alkalmazott nyelvészetet. Az Aligarh Egyetem az egyik legrégibb és legnagyobb egész Indiában 110 tanszékével és csaknem 30 ezer diákjával. A professzor a milanói IULM egyetemének vendégoktatója is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!