Működésbe léptek a mozgásérzékelők a zagytározó falán

Körkép - Működik a mozgásérzékelővel ellátott riasztó rendszer a 10. tározó sérült északi falán, tájékoztatott a katasztrófavédelmi főigazgatóság. A telepített szenzorok két funkciót látnak el.

Németh F. Bernadett

Hat érzékelő prizma figyeli a repedések elmozdulásait, három érzékelő pedig a fal dőlésszögét monitorozza. A szenzorok informálják, és szükség esetén riasztják az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központot, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletét, Veszély Felderítő Csoportot és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot. Kolontár új részeként épülő területen már az utcák kialakítása és a közművek kiépítése tart, már csak két sérült ház áll Kolontáron.

Az egyik ház bontása és a törmelék elszállítása a héten várható, a másik viszont a hagyatéki kérdések tisztázásáig nem kezdhető meg. A Kolontár védelmében épülő gát résfala 850 méter hosszúságban elkészült. Kedden a depókba hatszáz köbméter iszapos anyagot szállítottak. A folyamatos monitoring rendszer adatai valamint a várható időjárás alapján a következő 24 órában, a porterhelés kis mértékű csökkenése várható. A lakosság részéről az ANTSZ felé egészségügyi vonatkozású bejelentés, kérelem, panasz nem érkezett, áll a tájékoztatóban.
 
A Torna-patak pH értéke folyamatosan változó, tegnapi átlaga 8,96 pH.  A károsult tulajdonosok közül 81-en új építésű ház, 86-an használt lakás vásárlása mellett döntöttek, a többiek gondolkodási időt, egyedi elbírálást kérnek, vagy nem fogadják el az értékbecslést. Az újjáépítésen kedden több mint kétszázhetven szakember dolgozott százhetven munkagéppel.

 Dossziénk az iszapkatasztrófáról ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!