Sok munkát ad a zord téli erdő

Megyei körkép - Ismét tombol a tél, a kemény hideg a vadnak, a vadgazdálkodónak egyaránt gondot okoz. A télies körülmények között is biztosítani kell, hogy a vadállomány megfelelő mennyiségű és tápértékű takarmányhoz jusson, nyilatkozta Pap Gyula, a Veszprém megyei Vadászkamara elnöke.

Tremmer Tamás

Éppen ezért ez idő tájt nem is a vadászat, hanem elsősorban a vadgazdálkodás, a gondoskodás kerül előtérbe, ami sok pénzébe kerül a vadásztársaságoknak.

Pap Gyula elmondta, az apróvad etetőket folyamatosan töltik fel aprómagvakkal. A nagyvadakról szemes (elősorban kukorica) és szálas takarmánnyal gondoskodnak. Napi munkát ad az itatóhelyek, dagonyák feltörése, de amit nappal kiszabadítanak, éjjel ismét a jég fogságába kerül. A befagyott vízek miatt lédús táplálékot, többek között silót, cukorrépát is biztosítanak a vadállomány számára. Nyalósóval ugyancsak el kell látni a vadászterületeket, mert ebben a hidegben a vadnak szüksége van ásványi anyagokra is.

A vadászkamarai elnök megemlítette, ez az őztrófeák felrakásának az időszaka. Éppen ezért az őzek számára speciális tápot raknak ki, hogy ezzel segítsék a vad kondíciójának megőrzését. Az őz meghálálja ezt, hiszen az a tapasztalatuk, hogy a táppal etetett bak a szezonra szebb és értékesebb trófeát növeszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!