Kimagasló VFC

Pápa - Huszonegyedik alkalommal léptek pályára a csapatok a Pápa-kupa nemzetközi korosztályos labdarúgótornán. A szervezők, a nézők és persze mindenki más évről évre öregszik, csupán a Pápa-kupa résztvevőire nem igaz ez a megállapítás. Ők ugyanis minden esztendőben a 15 éves korosztályból kerülnek ki... Így történt ez idén is, hiszen az 1995 után született játékosok csaptak össze a pápai sportcsarnokban.

Novothny Ottó

A torna története 1991-ben kezdődött, akkor még csak magyar együttesek néztek farkasszemet egymással, míg a helyszín az Acsády iskola tornaterme volt. Néhány évvel később már a házigazda település testvérvárosait látta vendégül Pápa, és a hagyomány a mai napig folytatódik.
Az idén a szervezők dolgát megnehezítette, hogy a német Leinefelde város társulata nem érkezett meg, helyükre a helyiek B csapata ugrott be.

Természetesen a küzdelmek a selejtezőkkel kezdődtek, két négyes csoportban. A tavalyi győztes Losonc azonnal az esélyes veszprémiek ellen lépett pályára, és kettejük csatájában a magyarok bizonyultak jobbnak. A 3:1-es végeredmény sejtette, hogy a megyeszékhely alakulatát nehéz lesz megállítani, és végül ez nem is sikerült senkinek.

A másik csoportban a lengyel Gorlice némi meglepetésre hajtós, kemény meccsen legyőzte a vendéglátók első számú közösségét, majd az ajkaiakat is egyetlen góllal, így ők játszhattak a győztesnek járó serlegért. Végül a várt izgalmas döntő elmaradt, hiszen a VFC-USE egy pillanatra sem hagyott kétséget: az első perctől kezdve űzte, hajtotta ellenfelét, és a 6:0-s finálé-végeredményhez hasonlóan sima döntőt régen láthatott a nagyérdemű a nemzetközi tornán.

A harmadik helyen az FC Ajka  csapata végzett, miután 1:0-ra felülmúlta Losonc alakulatát. Az ötödik helyet a pápaiak első együttese szerezte meg, akik 1:1-re végeztek a B ellen, végül a hetesrúgásokban diadalmaskodtak. A hetediken Barót zárt, miután ezen a helyosztón a két romániai település játékosai igyekeztek elkerülni az utolsó helyezést, Kovászna maradt alul 3:0 arányban.


A hagyományoknak megfelelően a szervezők jutalmazták a legjobbakat. A legügyesebb kapusnak Agóc Attila (Losonc)  bizonyult, míg a legjobb játékosnak Szabó Bencét (Veszprém)  választották. A gólkirályi címet Simon Dávid (Veszprém)  érdemelte ki, hat  találattal. Érdekesség, hogy a legjobb pápait is díjazták, ezt az elismerést Iványi Martin kapta.

A legjobb külföldi Gawryka Jakub (Gorlice) lett. A győztes csapat edzőjének járó trófeát Tóth Gábor vihette haza.
A torna utolsó eseményeként a pápai önkormányzati képviselők harcoltak a részt vevő csapatok edzőiből, vezetőiből verbuválódott alakulat ellen. Ezúttal 6:6-os eredmény született.

Végeredmény: 1. Veszprém FC USE, 2. Gorlice (lengyel), 3. FC Ajka, 4. Losonc (szlovák), 5. Pápa A, 6. Pápa B, 7. Barót, 8. Kovászna.


A Pápa-kupa szép hagyománya, hogy a résztvevők közé több olyan települést is meghívnak a szervezők, ahol többnyire magyarul is beszélnek. Így aztán talán nem is volt annyira meghökkentő hallani a Losonc (Szlovákia)Barót (Románia) összecsapáson, amikor az edző bekiabált fiainak: mindenki fusson vissza, mire a rivális támadója maga elé mormolta, vannak így is elegen. Ilyen egy szlovákromán összecsapás, melynek magyarok a szereplői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!