Túlsúlyba kerültek a készpénzes lakásvásárlók

Budapest, Veszprém - Nagy várakozással tekint az ingatlanszakma a 2011-es esztendő elé, optimizmusra adnak okot a Széchenyi-tervben felvázolt tervek és a forinthitelek terjedésével kiszámíthatóbbá vált hitelterhek, ugyanakkor a makrogazdaság stabilitására is szükség lenne, hogy a lakás- és hitelpiac kilábaljon a gödörből.

Munkatársainktól

Ez derül ki az Otthon Centrum és az OC hitelközvetítési üzletágának közös elemzéséből. Jó két esztendővel a válság kirobbanása után az ingatlanpiaci szakemberek szerint a kormányzati lakásprogram elinduló elemei, illetve a forinthitelek terjedése esélyt jelent arra, hogy végre fellendüljön a hazai lakáspiac. Ahhoz azonban, hogy a vevők és a piac más szereplői visszanyerjék a 2008 végén elvesztett bizalmukat, a gazdaság általános stabilizációjára is szükség van.
 
- A tavalyi piaci jóslatunk szerint a válság mélyét 2009-ben már elértük, és a 2010-es év már a lassú kilábalás megindulását hozza majd. Visszatekintve: valóban optimistább hangulatban telt a tavalyi esztendő, mint az azt megelőző, ám a tényleges kedvező elmozdulás csak idén várható - mondta el lapunknak Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. 

- A válságban az elhalasztott vételek következtében mélypontra, országosan  a 2008 előtti 200 ezer felettiről  90 ezerre csökkent a tranzakciószám, miközben élénkült a bérleti piac. Mindennek fő oka elsősorban a hitelhez jutás szigorodása - tette hozzá.
 
- Túlsúlyba kerültek a készpénzes vevők, s emiatt a hitelpiac a lakástranzakciók számának visszaesésénél is nagyobb arányban szűkült. 2008-hoz képest 2010-ben negyedére zsugorodott a hitelfelvétel  erősítette meg Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója. - Bár a hitelezésben a jelenlegi helyzethez képest sem szigorítás, sem látványosabb enyhülés nem várható, a bankok többsége, szemben a 2009-es állapottal, az egyre élesedő banki verseny miatt a tavalyi év második felére már aktív hitelezésre rendezkedett be. Remélhetőleg ez a folyamat tovább tarthat 2011 első negyedévében.
 

- A hitelpiacon ugyanakkor számos kockázattal kell szembenézni - emelte ki. - A folyamatosan erős svájci frank miatt mára a hitelt törlesztő háztartások átlépték a bűvös harminc százalékos határt, és jövedelmük 32 százalékát fordítják hiteltörlesztésre! Már 100 ezer felett van a hitelükkel 90 napon túli késedelemben lévők száma, s a deviza lakáshiteleknél átlagosan 80 százalék a hitel és a fedezet aránya. Egy másik sajnálatos tényező, hogy 2010 végére az államháztartás stabilitását szem előtt tartva kamatemelésbe kezdett a Magyar Nemzeti Bank (MNB), aminek következményei egyelőre még nem láthatóak.

További aggodalomra ad okot, hogy mit hoz a kilakoltatási moratórium 2011 április közepi megszüntetése. Az esetlegesen tömegesen meginduló kényszerértékesítések további jelentős árcsökkenést okozhatnak. Különösen a kistelepülések, falvak amúgy is befagyott ingatlanpiacán okozhat ez problémákat, illetve a hetvenes években épült, és tömegességük, rossz minőségük miatt amúgy is a legnagyobb értékvesztést elérő panellakótelepeken élők kényszerülhetnek áron alul eladni lakásukat.

Optimistán tekint az új esztendő elé Ráski Tamás is. A veszprémi Nívó Ingatlanforgalmi Szakértői Iroda vezetője elmondta: gazdasági növekedést jeleznek előre idénre, s ezt  bár késleltetve   mindig követi fellendülés az ingatlanpiacon is. Ezért talán az őszre, télre már érezhető lesz némi növekedés.
 
A használt, főleg a panel, illetve a nagy rezsijű lakások ára nagy mértékben csökkent. Az új lakások építése az elmúlt egy- két évben visszaesett, ezért újként a két-három éve épített lakóparkok lakásait lehet megvenni. Döntő többségében készpénzzel vásároltak a vevők az utóbbi időszakban főként az eladott ingatlanjaikból származó pénzből, esetleg azt kiegészítve. Úgy vélem, a gazdaság mozgatóereje a hitel: sem a bankoknak, sem az államnak nem jó, ha az emberek nem tudnak hitelhez jutni, ezért erre mindenképpen megoldást kell találni hamarosan - mondta Ráski Tamás. 

A kockázatok ellenére, az MNB előrejelzése szerint a hitelezésben  a javuló konjunkturális helyzetnek köszönhetően 2011-ben kismértékű fellendülés várható. A szakértők szerint az egykulcsos, 16 százalékos szja bevezetése, karöltve a családi adókedvezményekkel némi bizakodásra ad okot. Ez a háztartások nagyobb részének jelent majd tényleges bevételnövekedést, amit majd bátrabban fordíthatnak hitelfelvételre, illetve lakásvásárlásra - tette hozzá Bánfalvi László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!