Vitte a szaloncukrot is a sorozatrabló

Pápa - Jogerősen hét év 10 hónapi fegyházbüntetésre ítélték azt a 34 esztendős férfit, aki két évvel ezelőtt sorozatrablást követett el Pápán és környékén. A munkanélküli Horváth Tamás már többször volt büntetve lopások miatt. Két évvel ezelőtt súlyos bűncselekményekre szánta rá magát: főleg idős embereket rabolt ki az éj leple alatt, s nem riadt vissza a bántalmazásuktól sem.

Mátételki András

Még 2008. december 30-án hajnalban ment át Pápadereskére, ahol az egyik családi ház tetejét megbontva - eredeti végzettsége ács- jutott be az otthonba, ahol az időközben a zajra felébredt idős asszonyt zsebkésével megfenyegette. Ráparancsolt, maradjon csendben és adja át az értékeit. Így jutott a rabló 60 000 forinthoz, amit családja megélhetésére fordított.

Öt nappal később éjjel falujából, Nyárádról átsétált Mihályházára, ahol egy háznál megpattintotta a kamra üvegét, hogy be tudjon mászni a lakásba. Ez alkalommal is maszkot, kesztyűt viselt, de volt nála csavarhúzó és elemlámpa is. Az udvarról magával vitt bottal néhányszor a házigazdát lábon ütötte, aki ezek után már nem mert ellenkezni.

Átadta mobiltelefonját, valamint OTP-kártyáját, amelynek megadta a PIN kódját. Horváth két alkalommal összesen 100 ezer forintot emelt le a számláról. Az újabb próbálkozásai már nem jártak sikerrel. Nem sokáig tartott a pénz, mert egy hét múlva visszatért sikere helyszínére, Mihályházára, akkor is egy idős asszonyhoz tört be. Előtte összetekerte a villanyvezetéket, amitől zárlat lett, majd csavarhúzójával befeszítette a bejárati ajtót. Míg a háziasszony szeme láttára átforgatta a lakást, kétszer is megszólalt a telefon, ugyan- is az idős hölgy segélykérő készülékével riasztást adott le. A hívásokat a büntetett előéletű rabló fogadta, aki elváltoztatott hangon (a nő hangját utánozta) közölte a diszpécserrel, hogy téves riasztás történt... Lélekjelenléte eddig tartott, mert ezek után sietve elhagyta a lakást anélkül, hogy bármit is elvitt volna.

A kudarc miatt másnap újból útra kelt a férfi, ez alkalommal Pápán, a Kálvária temetőnél nézett ki magának egy házat. A hajlott korú asszony felébredt, amikor Horváth Tamás nekiállt átkutatni a lakását, ezért megkötözte a kezét. Ezt követően már rá-érősen viselkedett, evett-ivott, a biztonság kedvéért elvágta a telefonzsinórt, s összetörte a megrémült nő mobiltelefonját. A szobákban számos ékszert talált, emellett áldozata nyakából kitépte az aranyláncát. A zálogházban 540 ezer forintot kapott értük. Sikerült még megszereznie csaknem 300 ezer forintot. Elvitte a bankkártyát is a lakásból, de nem tudott vele pénzt felvenni, mert az asszony szándékosan rossz PIN kódot adott meg.


Tavalyelőtt, január 21-én virradóra követte el legsúlyosabb akcióját. Pápán az egyik ikerházba úgy ment be, hogy az erkélyajtón kipattintotta az üveget, s a résen benyúlva kinyitotta az ajtót. Arra számított, hogy csak egy idős asszonyt talál a lakásban, ám a zörgésre felébredt a másik lakásban lakó lánya, aki átsietett édesanyjához. Ekkor a vádlott nemcsak meglepődött, hanem meg is ijedt, ezért a magával vitt kalapács nyelével többször nagy erővel arcon és fejen ütötte a nőt, akire ráparancsolt, hogy hallgasson. Anélkül, hogy bármit elvitt volna, elmenekült.

Ezt követően hosszú ideig nem hallatott magáról a rabló, ám tavalyelőtt év végén ismét támadásba lendült. Visszament abba a mihályházi lakásba, ahol az idős úr bankszámláját alaposan megkopasztotta. Mivel az előző betörése óta nem csináltatták meg az üveget, könnyűszerrel bejutott a házba. Bent viszont meglepődhetett, mert a házigazda nem volt otthon  kórházban kezelték , így könnyedén magával vitte az értékeit.

Pár nappal később, közvetlenül karácsony előtt azért keresett fel egy családot, mert azt sejtette, hogy otthon sok pénzt őriznek, (A férfinak a piacon büféje volt.) Hajnali négy órakor megbújt az udvarban, majd amikor a házigazda elment otthonról, s a felesége kijött, hogy kiöntse a szemetet, rátámadt. Arcát ez alkalommal is maszk takarta, kezében egy ácskalapáccsal megfenyegette az asszonyt, hogy sürgősen adja át az értékeit. Így jutott egy 15 ezer forintot érő arany nyaklánchoz és egy mobiltelefonhoz, valamint 18 ezer forint készpénzhez. Mivel a rabló meglehetősen édesszájú volt, magával vitt 40 deka szaloncukrot is. Mindezt megelőzően főzetett magának egy kávét. A nyakláncot az egyik celldömölki zálogfiókban értékesítette, a telefont pedig egy pápai üzletben adta el, ami a vesztéhez vezetett.

A Pápai Városi Bíróság, dr. Maros Mihály büntetőtanácsa a rablássorozatot, lopást, súlyos testi sértést elkövető Horváth Tamást mint többszörös visszaesőt hét év 10 hónapi fegyházbüntetésre ítélte. A döntést az ügyész és a vádlott is  aki mindegyik sértettől a tárgyaláson bocsánatot kért  elfogadta, így az első fokon jogerős lett.A nyárádi férfival még letartóztatása alatt a börtönben beszélgettem, ahol többek között ezt mondta: - Az emberek a jól ismert helyekre, ruhák, ágyneműk közé rejtik a pénzüket, de találtam már szemüvegtokban 270 ezer forintot is. Amikor a haveromnak loptam egy hússal teli mélyhűtőt, hálából adott egy vadkacsát. Mivel kiolvasztás után gyanús volt a színe, gondoltam, jó lesz a kutyának. Trancsírozás közben egy nejlonzacskót találtam benne, amelyben több százezer forint volt. Vettem belőle egy autót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!