A kiváltó okot keresik - Jelentősen emelkedik a kábítószer-fogyasztók száma

Veszprém - Azokban az esetekben, amikor valaki társa vagy családja nyomására jelentkezik kezelésre, saját motiváció nélkül, gyakori és gyors a lemorzsolódás. Személyes indokok hiányában nehéz, némely esetben pedig szinte lehetetlen hatékony pszichológiai munkát folytatni. Persze sikerélmények is vannak, ezek közé tartozik, ha valaki eljut odáig, hogy felismeri: a droghasználat csak tünet, azokkal a gondokkal kell foglalkozni, amiket a kábítószer-fogyasztással próbál meg eltakarni, megoldani.

Halmos György

Erről Bartha Dávid Péter pszichológus, az Alkohol- és Drogsegély Ambulancia munkatársa beszélt. Előfordult már olyan eset is, amikor valakinek az elterelés kapóra jött, mert ő is, a szülők is érezték, hogy vannak problémák, de az utolsó lépés megtételére, a segítségkérésre még nem szánta el magát - közölte a pszichológus.

A kezelések változó időtartamúak. Van, akinél mindössze néhány alkalom, azonban van, akinél jóval hosszabb idő, akár fél vagy egy év is szükséges. Ez mindig az egyéni problémától és körülményektől függ  tette hozzá. Sokan meglepődnek azon, hogy nem lehet a gondjukat gyorsan megoldani. Nem veszik figyelembe, hogy aminek a kialakulásához évek kellettek, azt nem lehet pár nap alatt helyrehozni.

A jelentkező azon problémájának megoldásában kell segíteni, ami kiváltotta a drog- vagy alkoholhasználatot; ennek a kezelése a cél. Az ambulanciára jelentkezőknél a motiváció nagyon eltérő és változó, hiszen van, akit csak az motivál, megússza a büntetést vagy békén hagyja a társa vagy a családja. A beszélgetések során nem egy fiatal azt mondta, hogy azért használ kábítószert a szórakozáshoz, mert az alkohol íze, hatása elriasztja, a részegség, a részeg emberek viselkedése visszatetszést kelt benne. Ugyanakkor azzal nem számolnak, hogy a drogok lelkileg lehetnek megterhelőbbek. Hiszen a pörgésből, a felszabadultság érzéséből másnap visszazuhannak a szürke mindennapokba, ami óriási változás. A pszichológus felhívta a figyelmet arra, nagy veszélyt rejt magában, ha a fiatalok nem hiteles, képzett szakemberektől szereznek információt a kábítószerekről. Kortársaik könnyen elbagatellizálják a témát, az interneten fellelhető sokszor szélsőséges információk értékelése, értelmezése pedig félrevezető lehet a szükséges háttértudás nélkül.

Szabóné dr. Virányi Judit egyesületi elnök arról beszélt, hogy a tavalyi évben 423-an jelentkeztek a drogambulanciára, az összes kezelt száma meghaladta a nyolcszázat. Évek óta megfigyelhető az a tendencia, hogy a kezelt szenvedélybetegek száma jelentősen emelkedik, míg 2007-ben 545, addig 2009-ben már 777 személy részesült valamilyen ellátásban. Hozzátette, hogy a Várpalotán és Pápán lévő rendelésen is hasonló tendenciáról számoltak be.
Az ambulanciához tartozik a noszlopi Szenvedélybetegek Rehabilitációs Otthona is, utóbbi intézményben a más kezelési formákra nem reagáló, absztinens életre motivált szenvedélybetegek számára biztosítanak bentlakásos formában programot. Azt lehet mondani, hogy az intézményt felkeresők többsége, körülbelül hatvan százaléka alkohol-, a többiek pedig drogproblémával érkeznek. Elszomorító adat, de a drogfogyasztásra utaló jelek már a 13 éveseknél is megfigyelhetők, azaz volt olyan páciense a drogambulanciának, aki általános iskolába járt. A probléma súlyosságát jelzi, hogy a kezeltek zöme a 20-29 éves korosztályból kerül ki, de körülbelül félszázan alig múltak el 15 évesek és nem töltötték be még a tizenkilencet.

Az alkohol- és drogfogyasztók között jelentős különbség van, míg előbbiek leginkább az idősebb korosztályból kerülnek ki, addig az utóbbi csoport tagjai jóval fiatalabbak. Van arra vonatkozó adat is, hogy a használt kábítószerek típusát tekintve a leggyakoribb a marihuána, amit az opiátok (például heroin), illetve az amfetaminszármazékok követnek, de volt olyan személy is a kezeltek között, aki kokain rabja volt.

Az elnök megemlítette, hogy a drogambulanciára jelentkezők között kevesebb a nő, bár a népességen belül a nők és férfiak aránya körülbelül fele-fele, mégis a kezeltek között jóval nagyobb számban fordulnak elő férfiak. Társadalmunk például elnézőbb az italozó férfiakkal szemben, bár csupán addig, amíg a betegség nem alakul ki, illetve az italozás nem zavaró, kellemetlen hozadékai nem jelentkeznek például a munkavégzésben. A határ azonban éles, amennyiben már jelentkeznek a káros hatások, a környezet az esetek többségében "megfordul" és lenézi, kiveti magából az alkoholproblémával küzdő embert. Ez persze nem azt jelenti, hogy a nőknél nem fordulhat elő szenvedélybetegség, az ambulancia statisztikáiból kiderül, hogy például a gyógyszerfüggőségben már ők vezetnek.

- Évek óta szeretnénk növelni az óraszámunkat, mert összesen heti hatvannégy szakorvosi óránk van, ami nagyon kevés, ennél többre lenne szükségünk.

 

A drogambulanciára önként lehet jelentkezni, a kezelés ingyenes. Jelenleg annyian veszik igénybe, hogy szükség lenne a szakorvosi kezelésre fordítható idő növelésére. A veszprémi mellett Pápán és Várpalotán vannak állomások, ahol azokat várják, akik önként vagy más rábeszélésére szeretnének megszabadulni káros szenvedélyüktől. A veszprémi intézményben hétköznap reggel nyolctól este hétig a 06(88)421-857-es telefonszámon fogadják a hívásokat, válaszolnak a kérdésekre.

 

Kábulatban - ezzel a névvel indított új programot a Pannon Lapok Társasága. A kábítószer-fogyasztás veszélyeire hívjuk fel a figyelmet. A szakemberektől hallottakat cikksorozatban osztjuk meg olvasóinkkal. Sorozatunkat ide kattintva olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!