Bezárul végre a rés a gáton

Ajka - Hamarosan bezárják a Mal zagytározóján keletkezett rést. A gyár a tervek szerint a hónap végén átáll a száraz termelésre, ehhez megérkeztek a szükséges berendezések.

Németh F. Bernadett

Nagy erőkkel dolgoznak a X-es tározó végleges bezárásán, behatoltak az iszaptérbe a belső résfalazás érdekében, közölte a katasztrófavédelem. Megtámasztják az északi falat is, amihez hatvanezer köbméter anyagot építenek be. A X-es tározó mellett a déli övárokba kerül a kenyeres-tanyai szivattyú segítségével kinyert szivárgó viz. Ezek a kiömléskor keletkezett, majd berohadt lúgos iszaptóból és a területre kiszivárgott, a talajba bekerült folyadék olvadás utáni összefolyásával keletkeztek. A szivárgó vizeket először az övárokba juttatják és ott semlegesítik. A helyszíni semlegesítés kiváltására a hónap második felében automata semlegesítőt helyeznek üzembe.

A katasztrófavédelem szerint a Malnál a termelés újraindítása óta a X/A tározóba töltik a vörösiszapot. A tározó a száraz eljárásra történő átállásig képes befogadni a szennyezett anyagot. A tározót víztelenítették és megtámasztották.

A IX-es tározó állékonyságát folyamatosan vizsgálják, a délnyugati sarok megtámasztásán már dolgoznak, a lúgos folyadékot pedig a biztonsági kockázatok csökkentése érdekében eltávolítják a tározó tetejéről.

Elkezdték egy záportározó tervezését és engedélyeztetését, valamennyi ehhez tartozó semlegesítőrendszerrel együtt. A XII-es jelű csurgalékvíz-tározó építése e hónapban elkezdődik és várhatóan áprilisban fejeződik be.

A tározók fizikai védelme érdekében figyelmeztető táblákat helyeztek ki, sorompókat építettek ki és kerítéseket raktak le. A katasztrófavédők szerint a cél az, hogy az élővizekbe ne kerüljön szennyezett víz.

A lehetséges veszélyforrások felderítése érdekében felmérik a technológiai egységeket, és a szükséges intézkedéseket megteszik. A teljes technológiai sor haváriatervének felülvizsgálata is folyik, amelyet már az új technológiának megfelelően dolgoznak ki és állítanak össze.

 

- A száraz technológiára való átállás több lépcsőben történik.

- Februárban - a szűrésre szolgáló épület déli oldalán - a jelenleg 55 százalék szárazanyagot tartalmazó, dobszűrővel levett szűrőlepény gipszes keverését kezdik meg.

- Ezután a szűrést végzik el kamrás nyomószűrővel, majd tehergépjárművel hordják ki az anyagot a tárolóba.

- A szükséges építési engedélyek megvannak, a kivitelezés jó ütemben halad.

- Az első nyomószűrő már megérkezett, a héten beemelik, a tervek szerint február 28-án üzembe helyezik.

További híreink az iszapkatasztrófáról

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!