Wellness a Badacsony lábánál?

Badacsonytördemic - Új munkahelyeket, fellendülést vár Vollmuth Péter a polgármester egy három milliárdos beruházástól, többen viszont attól félnek, hogy több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Szijártó János

Badacsonytördemic, mint közigazgatási egység, két részre oszlik. Badacsonytördemicre és Badacsonylábdihegyre, amely tulajdonképpen két falut jelent, két érdekkel, de egy közigazgatásban. A beruházás területileg Badacsonylábdihegyet érinti, konkrétan a Ranolder-püspöki pincét és környékét. Itt épülne hárommilliárdból, egy nyolcvan szobás bor-, konferencia- és wellness-központ.
 
A napokban a projekt ellen tiltakozók nevében dr. Stenszky Éva egy jegyzőkönyvet juttatott el lapunkhoz. Ebben az áll, hogy a képviselő-testületi határozat 20-30 szobás panziót hagyott jóvá, ehhez képest a tervezett létesítmény ennek a két és félszerese, azaz a beruházást megalapozó határozat nem felel meg a tervezett létesítmény nagyságrendjének.

 




Mit hoz ez a falunak?


Volmuth Péter polgármester érdeklődésünkre azt mondta, ez az állítás nem fedi a valóságot. Arra a kérdésre, hogy készült-e olyan geológiai tanulmány, amely a több, mint három emelet mélységű, tíz méter mély, és 30-40 méter hosszúságú támfal építését megalapozná, azt válaszolta, hogy ilyen tanulmányról nem tud. A földcsuszamlást, mint lehetséges veszélyt említő tételhez - azonban hozzáfűzte a polgármester, hogy a pince már nagyon régóta létezik, illetve az építési hatóság és az illetékes szakhatóságok építészetileg megalapozottnak találták a terveket.

 


 
A jelentős létesítmény építéséhez, majd működtetéséhez szükséges infrastruktúrát, a közutak (például a Római út) áteresztőképességét vitató pontokat sem tartja aggályosnak Volmuth Péter. A polgármester szerint itt a borászat 1993-as megszűnéséig hatalmas forgalmat bonyolított, különösebb gond nélkül. Másrészt ebben a kérdésben a közlekedési szakhatóság véleménye a mértékadó. A közművek közül a 2006-os csatornaberuházást emelte ki a polgármester, mint olyan fejlesztést, amely felkészült egy, a tervekben szereplő létesítmény kiszolgálására. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a falu többsége nagyon szeretné az egyébként szerinte tájbailleszkedő beruházást, hiszen az idegenforgalmat, adóbevételt és új munkahelyeket jelentene a helybeliknek.

Dr. Stenszky Éváék szerint  az önkormányzatnak még közel 1,5 milliárd forintos járulékos költséggel kell számolni a létesítmény infrastrukurális kiszolgálása kapcsán, hiszen az egy korábbi tájékoztatóban már elhangzott, a beruházó a kapacitásbővítést nem tartja saját feladatának. Az utólag kikényszerített járulékos beruházások ráterhelése a falura pedig csődhelyezetet eredményezhet Badacsonytördemic és Lábdi esetében.



Lapunkat egy helyi ingatlantulajdonos, dr. Stenszky Éva kereste fel a beruházás ellen tiltakozók közül. Véleménye szerint már önmagában az is érdekes, hogy a hárommilliárdos beruházás tervezése három évig a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott. Majd hozzátette, hogy a Badacsony léte nem csak helyi ügy, egy ilyen természeti érték fokozott védelme, a táj szépségének megőrzése az egész nemzet, egész Európa érdeke. Dr. Stenszky Éva azonban hangsúlyozta, hogy nem a turizmusfejlesztés, a munkahelyteremtés ellen lépnek fel, hanem a létesítmény aránytalansága és annak várható negatív hatásai ellen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!