Bojkottálják az alkotmányozást

Várpalota - Pártalkotmányt készül elfogadni a Fidesz a konszenzusra épülő nemzeti alkotmány helyett, mondta el sajtótájékoztatón Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter, a Demokratikus Koalíció Platform ügyvezető alelnöke.

Szabó Péter Dániel

- Egy alkotmánynak a nemzeti egységről kellene szólnia. Akkor jó, ha minden parlamenti párt elfogadja, s egy népszavazáson a magyar emberek is megerősítik - hangsúlyozta várpalotai sajtótájékoztatóján a szocialista politikus, aki a DK Platform helyi megalakulása alkalmából látogatott kedden a településre.

- Mivel a fent említett kritériumoknak nem felel meg a Fidesz által benyújtott alkotmány-tervezet, ezért az MSZP és az LMP, az országgyűlés álláspontunk szerint demokratikus ellenzéki pártjai, bojkottálják az alkotmányozási folyamatot.

Az MSZP természetesen nem ül tétlenül, emelte ki Molnár Csaba, a négyhetes periódusban részországgyűléseket tartanak, valamint országszerte helyi fórumokon ismertetik álláspontjukat.

- Bízunk benne, hogy az Alkotmánybíróság mielőbb dönt népi kezdeményezésünkről, ami a leendő alkotmányról történő népszavazás kiírását készítené elő. Véleményünk szerint ugyanis jogfosztó alkotmánya készül Magyarországnak, amely csorbítja a szociális jogokat, s kirekeszti az időseket, a betegeket és a támogatásra szorulókat.

A Napló kérdésére Molnár Csaba elmondta, a Deák Istvánné vezetésével Várpalotán is megalakult Demokratikus Koalíció Platform nem belső ellenzék a szocialista pártban, sokkal inkább a párt rendszerváltással felérő változását indukáló szövetség. Az országos szinten a választókerületekben szerveződő DK platform szerint új alapszabályra, valamint új etikai és erkölcsi rendre van szükség az MSZP-ben, hogy az mértékadó balközép párttá tudjon válni a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!