Hamar László: Eszemben sincs eladni a mezgyűjteményemet

Veszprém - Huszonnégy mez, tizenöt nyakkendő. Előbbi nem boltban kapható változat, hanem olyan, melyet a játékosok hordanak. Harminchét nemzetközi labdarúgó mérkőzés tárgyi emlékei.

Novothny Ottó

A felsoroltakhoz természetesen csatlakozik számtalan élmény, így aztán volt miről beszélgetni Hamar Lászlóval, aki a legendás játékvezetői trió (Puhl Sándor, Bozóky Imre, Hamar) tagjaként "dolgozott" hosszú évekig.

- Nem szándékosan kezdtem el gyűjteni a mezeket, hanem csak magától kialakult ez a dolog - idézte fel a kezdeteket a sportember, akinek kollekcióját a napokban Inotán láthatták egy kiállításon az érdeklődők.
- Az mindenképpen különleges értékük, hogy nem boltban kapható változatok ezek, hanem olyanok, melyet a játékosok hordanak.

- Tehát a pletyka igaz, ajándékcsomagot kapnak a játékvezetők.

- Persze, ez nem titok, ugyanakkor szabott értékhatár van, amit mindig betartottak a klubok. Mint ahogy az is egyértelmű, hogy soha nem mi kértük ezeket a pakkokat, hanem ha kaptuk, azt elfogadtuk.

- Térjünk rá a nevezetesebb erekjékre.

- A Bajnokok Ligája döntő után bedobtak az öltözőnkbe négy izzadt, sáros trikót. Ezt osztottuk szét magunk között, nekem Del Piero-é jutott. Amikor pedig a játékosok megtudták, hogy az utolsó nemzetközi meccsemet dirigálom, akkor a FeyenoordManchester United találkozó végén Giggs adta ide a mezét.

 

 

- Kialakult valamiféle viszony a játékosokkal, esetleg világsztárokkal?

- Erre kevés lehetőség és esély volt. A meccs előtti bejáráson ott voltak a hivatalos emberek mellett a kapitányok is, de az komoly esemény, magánbeszégetésről szó sem lehetett. Tulajdonképpen a játékoskijáróban találkoztunk, ahol előfordult, hogy váltottunk egymással néhány szót. Például a Glasgow Rangers meccse Cipruson volt, 35 fok melegben, iszonyú kánikulában. Gallagherrel pár percig a skóciai időjárásról beszélgettünk, majd a találkozó végén odahozta nekem a mezét. A társaim később még meg is sértődtek, hogy miért pont én kaptam, de mondtam: tessék csevegni az időjárásról.

- Nézzük a másik végletet: "örök haragba" került valakivel?

- Ez sem volt jellemző, noha éppen a már említett Feyenoord összecsapáson Neville majdnem összeverekedett a holland kispadon ülőkkel, akkor nekem kellett rendet raknom. Szerencsére sikerült.

- Ha anyagilag megszorul, lesz mihez fordulni.
 
- Természetesen egyáltalán nem tervezem a gyűjtemény eladását, de az unokaöcsém évekkel ezelőtt az egyik mezt elvitte valahová, ahol azonnal ajánlottak érte harmincezer forintot. Ebből sejtem, hogy az ereklyék komoly tőkét képviselnek, de én szeretem, ahogy ott vannak összehajtogatva a szekrényemben.

 

 

Természetesen Hamar Lászlónak a mai asszisztensekről, illetve tevékenységükről is van véleménye. Szerinte nem jó irány, hogy a játékvezetők egyre nagyobb felelősséget nyomnak kollégáikra. Gyakran fordul elő, hogy olyan helyzetben is a partjelzőre hárul a döntés, amikor egyértelműen a játékvezetőnek kellene határoznia. Megkérdeztem, hogy ha ma eszébe jutna egy nagy meccs megnézése, beengednék-e? Azt felelte, hogy eddig egyszer próbálkozott ilyesmivel, akkor Münchenből küldtek neki jegyeket, miután leellenőrizték, hogy ki kérte azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!