Kincsvadászt fogtak a rendőrök - Római kori leleteket gyűjtött fémkeresővel

Veszprém - Mintegy 150 darabos régészeti leletanyagot foglaltak le csütörtökön a veszprémi nyomozók egy nyirádi férfi házában. Az elsődleges régészi szakvélemény szerint a 124 fémpénzből, illetve használati tárgyakból, díszekből álló leletanyag a római korra datálható.

Napló Online

Állampolgári bejelentés alapján indult a múlt héten eljárás ismeretlen tettes ellen, akit Mencshely környékén fémkeresővel és ásóval felszerelkezve láttak. A Veszprémi Rendőrkapitányság nyomozói széleskörű adatgyűjtést végeztek az ügyben, ennek során eljutottak egy nyirádi férfihoz. Csütörtökön a nyomozók házkutatást végeztek a férfi házában. Egy teásdobozban 124 fémpénzt találtak, illetve előkerült egy ezüst övveret, bronzból készült gyermek karkötő, ruhadíszek és egyéb használati tárgyak.

A szaktanácsadóként az eljárásba bevont két régész a helyszínen megállapította, hogy nagy valószínűséggel római kori leletekről van szó. A férfi autójából előkerült a gyanú szerint a "kincskereséshez" használt fémdetektor és ásó - tudtuk meg a Veszprém MRFK Sajtószolgálatától.

A nyirádi férfi előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki. Ellene visszaélés kulturális javakkal bűntett gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A nyomozás további feladata annak kiderítése, hogy a férfi mióta foglalkozhat régészeti leletek illegális megszerzésével, illetve, hogy ezt kereskedelmi célból tette-e.

 

Visszaélés kulturális javakkal

Btk. 216/B. § (1) Aki a kulturális javak körébe és védett gyűjteményhez tartozó tárgyat vagy védett tárgyegyüttes darabját jogszabályban előírt előzetes hozzájárulás nélkül elidegeníti, úgyszintén aki a kulturális javak körébe tartozó védett tárgy tulajdonjogának bekövetkezett változására vonatkozó, jogszabályban előírt bejelentési kötelezettségét elmulasztja, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!