Örökbe fogadják az árvaszúnyogokat

Keszthely - Egy polgármester, egy fürdőegyesületi aktivista és egy szervezet munkáját ismerték el az idén a Balaton-díjjal.

Győrffy Árpád

A Balatoni Szövetség (BSZ) legnagyobb elismerését a pénteki közgyűlésen adták át. Farkas László vörsi polgármester, Basa István, a Balatoni Fürdőegyesületek Szövetségének elnöke és a Siófokon működő Balatoni Vízügyi Kirendeltség kollektívájának eddigi munkáját dr. Lázár János, a BSZ főtitkára méltatta.

A Ruzsics Ferenc elnök vezetésével lezajlott ülésen több más mellett meghatározták a szervezet 12,5 millió forintos kiadással számoló idei költségvetését, meghatározták a munkatervét, módosították az alapszabályát valamint szervezeti és működési szabályzatát. A jelentősebb változások között takarékossági okokra hivatkozva megszűntették az eddigi ügyvezető elnöki tisztséget. A posztot eddig tiszteletdíjasan betöltő Hatvani Miklósnak megköszönték a munkáját.

Lázár János tájékoztatást adott a az idei szúnyogirtás előkészületeiről. A központi költségvetésből várhatóan 40 milliós támogatásra számíthatnak a 91 millió körüli költség finanszírozására. A többi pénzt az önkormányzatoknak kell előteremteni. A közbeszerzési eljárást ügyvédei iroda bevonásával csinálják. A szakértők szerint legkésőbb április közepén el kell kezdeni a biológiai irtást, hogy megfelelő hatása legyen. Nehéz évre lehet számítani, mert a vizes területek nagysága mintegy 40 százalékkal meghaladja a tavalyi mértéket.

Mint elhangzott, több önkormányzatnak még mindig több milliós tartozása van a szövetség felé a tavalyi kiadásokból. Ruzsics Ferenc tréfásan azt javasolta, hogy a nem fizető önkormányzatokat kötelezzék az árvaszúnyogok örökbefogadására. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a nem fizetőknél nem irtanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!