Megkezdték az erdőtelepítést Kolontáron

Devecser/Kolontár - Kolontár határában megkezdték az erdőtelepítést, az állami tulajdonú Bakonyerdő Zrt. 8,6 hektár állami területen zömmel őshonos fákat ültet.

Tremmer Tamás

A Bakonyerdő Zrt. az első perctől kezdve kiveszi a részét a vörösiszap sújtotta térségben folyó munkákból. A tragédia bekövetkeztétől segédkeztek a mentésben, ehhez embereket, gépeket állítottak szolgálatba. Úgy is a lakosság segítségére siettek, hogy magukat szintén jelentős kár érte, a devecseri erdészetük elpusztult a vörösiszap áradatban.

Az erdő olyan tájrehabilitációs elem, amely időt állóan tünteti el a katasztrófa nyomait. A mentesítés mellett éppen ezért már a jövőre gondoltak akkor, amikor az erdészeti hatósággal közösen elkészítettek egy 200 hektáros erdősítési tervet Kolontár és Devecser határába. Minderről Varga László vezérigazgató tájékoztatott, amikor kedden egy 8,6 hektáros állami területen megkezdték az erdőtelepítést. Hozzátette, azt szeretnék, hogy érvényesüljön az erdő táj- és településvédelmi funkciója, ugyanakkor védjen a széltől is.

 

Az erdőtelepítés megkezdésekor ott volt a külterületi mentesítésért felelős Szabó Csaba miniszteri biztos is. Ő úgy fogalmazott, rendkívül csúnyán nézett ki a környék az apokaliptikus esemény után, ma viszont már kijelenthető, a térségben fennáll az élet lehetősége. A mezőgazdasági művelésre alkalmatlan földekre megoldást jelent az erdőtelepítés. Ez a lehetőség az ország más területeire is vonatkozik, ezért aztán a kolontári erdősítés országosan példaértékű.

A 8,6 hektáros terültre 7,6 hektárnyi erdőt telepítenek (a fennmaradó területen tűzpászták és utak lesznek). A betelepített fafajok 70 százaléka őshonos (szürkenyár, mezei szil, vadkörte) fa lesz.

 

A devecseri kastélypark rehabilitációjában megyénk két erdőgazdasága is szerephez jutott. A Verga Zrt. mentesítette az iszaptól, a Bakonyerdő Zrt. az újjáépítésben kap munkát. Még hátra van a megsérült, balesetveszélyes fák kitermelése. Az új földet már a település határában gyűjtik, mihelyt végeznek a favágással, indulhat a termőföld elterítése, ami a Bakonyerdő feladata, mondta Varga László. Szabó Csaba hozzátette, 300 házikert feltöltése is folyamatos, rövidesen megkezdik a Torna és a Marcal medrének tisztítását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!