A tragikus békediktátumra emlékeztek

Pápa - A trianoni nemzeti tragédia előtt hajtott fejet pénteken este a Jobbik Magyarországért Mozgalom Pápai Alapszervezete a Köztársaság ligetben.

Polgár Tibor

Az Országzászló-emlékműnél tartott megemlékezésen Orbán Imre, a Jobbik helyi elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Himnusz dallamai következtek Hegedűs Zsuzsanna református lelkész és énekművész vezetésével, aki ezután további dalokat adott elő. A rendezvényen felszólaló ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész a trianoni országcsonkítást olyan gaztettnek nevezte, amely mindennapjainkat, minden megnyilvánulásunkat és lelki rezdülésünket azóta is alapjaiban határozza meg. A lelkész meglátása szerint legalább három Trianonról beszélhetünk, hiszen az 1920. június negyedikén aláírt katasztrofális békediktátumot még súlyosbította az 1947-es Párizsi Békeszerződés, ami további magyarlakta falvakat csatoltak el Magyarországtól. - S mindezt a tarthatatlan, elképesztő, égbekiáltó igazságtalanságot pecsételték meg a „harmadik Trianonnal”, nevezetesen az alapszerződések hosszú sorával. Egy olyan folyamattal, amely az állami szuverenitás legdöntőbb három alappilléréről történő lemondással tetőzött jogilag, de annak gyakorlati következményei napjaink hétköznapi tapasztalatiban rejteznek - fogalmazott ifj. Hegedűs Lóránt. A gondolatsort folytatva a lelkész elmondat, hogy ennek megfelelő az európai uniós csatlakozásunk megalázó feltételrendszerének elfogadása, kiegészülve a Lisszaboni Szerződés elolvasás nélküli aláírásával, mindez pedig a nyomokban meghagyott állami szuverenitás foltjait is felszámolta.

 

 A megemlékezés folytatásában ifj. Galambos István, a Jobbik Veszprém megyei alelnöke Sajó Sándor Magyar ének 1919-ben című versét olvasta fel, majd beszédében a békediktátum okozta problémákra és azok megoldásának fontosságára hívta fel a figyelmet. A továbbiakban Németh Csaba énekművész hazafias dalait követően Orbán Imre idézett a jelenlévőknek Szeleczky Zita Ima című költeményéből, végül a Szózat és a Székely himnusz sorai zárták az eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!