Akár Veszprém is lehet a legegészségesebb város

Veszprém - Az Egy CSEpp Teszt (ECSET) idén ismét Gazdag Tiborral, a Jóban Rosszban Pongrácz doktorával járt a közelmúltban a megyeszékhelyen. A szervezőktől megkaptuk a veszprémi teszt összegzését.

Gajdos József

Több százan voltak az ECSET veszprémi állomásán. Az Óváros téren felállított sátrakban ingyenes egészségügyi mérésekkel várták az érdeklődőket. A teszt célja, hogy egyrészt ingyenes szűrések legyenek minden megyeszékhelyen májustól szeptember végéig, másrészt, hogy akik érintettek, minél előbb eljussanak orvoshoz, illetve az egészségesek fordítsanak nagyobb figyelmet egészségük megőrzésére, és a megelőzésre.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány veszprémi rendezvényén húsz esetben szűrtek ki magas vércukorszintet a szakemberek, ebből öt ember tudott cukorproblémájáról. A legmagasabb érték 11-et mutatott, ami a megengedett szint másfélszerese. Míg a kívánatos koleszterinszintnek három-öt mmol/liter körül kell lennie, Veszprémben három embernél találtak olyan eredményt, amely eltér az átlagostól. Huszonkét magas vérnyomást mutattak a gépek, a legmagasabb érték 179/90/98 volt. Ezek a magasabb értékek mind 60 év felettiektől származtak.

Gazdag Tibor idén is ellátogatott a rendezvényre. A vizsgálatok előtt egy kicsit izgult, hiszen a tavalyihoz hasonló kiváló eredményekkel szerette volna segíteni városát, de hamar kiderült, hogy aggodalomra semmi ok, hiszen minden tesztje tökéletes eredményt mutatott. November 13-án, a hatodik Egy csepp Világnapon kiderül, melyik megyeszékhely nyeri el az ország "Legegészségesebb városa" díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!