Horvátország felé tartanak a károsultak gyerekei

Devecser - A reggeli órákban útnak indultak a vörösiszap-károsultak gyerekei: százhúsz diák nyaralhat egy hétig az Adrián a Vöröskereszt segítségével. A legtöbbjük még soha nem látta a tengert.

Németh F. Bernadett

Ahogy például Baráth Benjamin se, aki izgatott édesanyjával az osztálytársak után kutat a művelődési ház parkolójában szombat reggel.

 

 

- Nagyon féltem. Mitől? Mindentől! Hogy leég a napon meg ki tudja? – neveti el magát Szilvia, hozzátéve: még nyaralni se volt a család, nemhogy a tengerparton jártak volna. Benjamin elfogódottan hallgat, majd a kérdésre, hogyan készül a nagy élményre, kiböki: jó sok cuccal!

Minden gyerek mellett több táska, bőrönd áll, no meg a szülők, tanárok, és persze a vöröskeresztesek, akik hordják ki a művelődési házból az ásványvizes kartonokat - szomjazni biztosan nem fognak a lurkók.

 

 

„Csak jó idejük legyen” - a szülői fohász tízpercenként száll fel a tömegből, az utolsónak szánt századik ellenőrzést követően, de hogy valóban megvan-e minden, úgyis csak ott derül ki.

Vagyis Rijeka mellett, Novi Vinodolskiban, ahol a horvát vöröskereszt üdülőjében nyaralnak egy hétig, teljes ellátással - erről a budapesti horvát nagykövet, Ivan Bandic adta át meghívót a Magyar Vöröskereszt elnökének, Habsburg Györgynek.  Sőt a szervezet ottani munkatársai egy egész napos hajótúrát is szerveztek a gyerekeknek, meséli Almacht Ottó, a Magyar Vöröskereszt elnöki tanácsadója. A gyerekeket 18 pedagógus és két profi vízimentő kíséri, a nyelvi nehézségeket pedig három, Budapesten élő horvát nemzetiségű gimnazista segítségével küzdik le. A tengerparton 12 vöröskeresztes is részt vesz a gyerekek felügyeletében és a logisztikai feladatokban.

 

 

A Magyar Vöröskereszt gondoskodik az utazásról, három busz kanyarodik ki a devecseri parkolóból. Egy mentőhajót is Novi Vinodolskiba telepítettek, csak hogy felkészüljenek minden helyzetre.

Az iszapkatasztrófáról ide kattintva olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!