Kinyílott a Béke Kapuja

Tihany - A korábbinál sokkal kulturáltabb körülmények között, lelkileg átélhetőbb, tartalmilag befogadhatóbb helyzetet teremtve fogadhatják ezentúl a bencés apátság látogatóit.

Győrffy Árpád

A Porta Pacis, azaz a Béke Kapuja néven megépített látogatóközpontot csütörtökön áldotta meg dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a beruházás megvalósítását támogató közéleti személyek és a munkát közvetlenül végzők jelenlétében. Dr. Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele köszönetet mondott mindenkinek, aki tanácsaival, munkájával, közbenjárásával, döntésével segített, hogy a 130,5 millió forintos támogatásból és a magyarországi bencés közösség által biztosított 53 milliós önrészből a látogatóközpont megvalósulhasson.

A tihanyi templom főbejáratától balra, egy egykori kripta helyén, 70 százalékban a terepszint alatt kialakított létesítményben egy százszemélyes előadóterem épült. Itt készítik fel filmmel, előadásokkal a látogatókat a templomi, múzeumi élmények hatékonyabb befogadására. Az építményben kaptak helyet a megfelelő színvonalú higiénés létesítmények, a pénztár és egy emléktárgybolt is. A beruházás részeként film készült az apátságról, felújították az épület megrongálódott lábazatát, és egyénileg használható idegenvezetô rendszert készítettek. Az avatóünnepségen köszöntőt mondott több olyan személy - köztük Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács korábbi elnöke, dr. Bóka István és dr. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács jelenlegi illetve korábbi elnöke -, aki kiemelkedô segítséget nyújtott a megvalósításhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!