Lefejezték a magyar hadsereget

Várpalota - A trianoni békediktátum egyik legfontosabb célja az volt, hogy a magyar hadsereget teljes mértékben alkalmatlanná tegye az ország védelmére.

Szabó Péter Dániel

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka mondta el mindezt a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett várpalotai ünnepségen. Hozzátette, az 1920. június 4-én aláírt békeszerződés alapján megszüntették a hadkötelezettséget, s a korábbi több százezres létszámhoz képest 35 ezer főben maximálták a magyar királyi haderő létszámát. 

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetője a helyőrségi klubban tartott előadásában kiemelte, a békeszerződésben példátlan módon, darabszámra meghatározták még a kézifegyverek számát is, a még meglévő hadiflottánkat, a hadihajókat, tengeralattjárókat és repülőgépeket pedig azonnali hatállyal át kellett adni a kisantant országainak.
 


- A korlátozások ellenőrzésére külön nemzetközi bizottságot jelöltek ki a győztes hatalmak, a honvédség számára így elkezdődött az 1928-ig tartó rejtés időszaka - mondta el az aktív katonák, a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja tagjai, valamint a Faller és a Thuri középiskola diákjai előtt dr. Kovács Vilmos.

Az előadást követően a szomszédos Trianon Múzeumban folytatódott az ünnepség. A Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar nívós műsorát követően a szervezők nevében előbb Sipos Gábor ezredes köszöntötte a résztvevőket, majd Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum Alapítvány kuratóriumának elnöke mondott beszédet. - A múzeum léte és sikere azt üzeni, hogy idővel az értékek, a teljesítmények és az emberek is a helyükre kerülnek  hangsúlyozta az elnök, aki hozzátette, a Trianon Múzeum a jövőben önálló állami intézménynyé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!