Zaj, por, káosz és tömeg Tapolcán

Tapolca - Panaszt tettek és a magán használtcikk-piac működési engedélyének visszavonását kérték az önkormányzattól a közelben lakók.

Szijártó János

A beadványt a polgármester, az aljegyző (Tapolcán jelenleg nincs jegyző) és az egyik alpolgármester kapta meg. Ő a választókerület képviselője is egyben. A panaszosok szerint a használtcikk-piac jelenlegi formájában a zaj- és porártalom miatt kimeríti a birtokháborítást.

"A környék lakói heti három alkalommal kénytelenek elviselni a piacon kialakuló autótülkölést, a trágár ordibálást, veszekedést, autók kerekének csikorgatását..." - olvasható a beadvány elején. Aztán felvetik, hogy az ottani 607-es számú, burkolat nélküli út minősége és a megnövekedett forgalom az ott lakókat megfosztja a tiszta levegőtől. Nem lehet ruhákat kiteregetni, szellőztetni, ráadásul a korábbi egységes fasort is megbontották a piacra való bejutás érdekében. Az így keletkezett bejárat (átjáró) további káoszt okoz, hiszen a szűk utca sem a kétirányú forgalom lebonyolítása, sem a piac megközelítésére nem igazán alkalmas.

A 607-es úton ráadásul a megállni tilos tábla ellenére is parkolnak, és hiába büntetnek a rendőrök, az állandó jelenlétet nem tudják biztosítani. Azt hozzá kell tenni ehhez, hogy a hely sajátossága miatt úgy is el lehet érni az utcácskát, hogy a sofőr nem találkozik a megállni tilos táblával, és jogosan méltatlankodik a büntetés miatt. Ráadásul a párhuzamos, egyirányú Vastagh János utcát szintén nehéz megközelíteni a 607-es túlzsúfoltsága miatt.

Azt is nehezményezik a szomszédok, hogy a piac működési engedélyének kiadásáról nem kaptak hivatalos értesítést az eljáró hatóságtól, a sümegi polgármesteri hivataltól. Egyébként egy 2007. júniusi határozat kötelezi a terület tulajdonosát arra, hogy a telek feltöltésével három métert köteles elhagyni a szomszéd telkétől. Ezt az előírást a piac bővítésével megsértette a tulajdonos, azaz a használtcikk-piac üzemeltetője.

Császár László polgármester kérdésünkre elmondta, hogy ismeri a problémát, a lakók fogadóórán személyesen mondták el tapasztalataikat. - Ugyan a működési engedélyt nem mi, hanem a sümegi polgármesteri hivatal adta ki, de ellenőrzési jogunkat érvényesítjük. Azaz megköveteljük a terület tulajdonosától, a piac üzemeltetőjétől, hogy tartsa be az előírásokat. Ennek érdekében a tapolcai hivatal szakemberei vizsgálják a körülményeket, azonosulva a lakók által felvetett gondokkal, de a vállalkozók érdekeit is figyelembe véve az érvényes engedély határain belül.

A piacot működtető vállalkozó jogi képviselője, dr. Rédei Zsolt ügyvéd érdeklődésünkre elmondta, hogy tudnak a május 17-én elindított eljárásról, azonban annak befejezéséig nem kívánnak nyilatkozni. Ez a folyamatban lévő eljárás miatt sem lenne szerencsés, ráadásul ebben az ügyben nem csak a piac üzemeltetője érintett.

 

Vonzóbbá teszik a laktanyai piacot

A magánkézben lévő használtcikk-piac zsúfoltságát az okozta, hogy az önkormányzat más irányú hasznosítás miatt bezárta a korábbi közeli lomis piacot, a volt honvédségi ingatlanon kialakított új terület elfogadottsága pedig még nem az igazi. Holott az új helyen kulturált körülmények, nyitott, fedett és zárt részek, hatalmas parkoló várja a kereskedőt és a vásárlót is. Császár László hangsúlyozta, hogy a laktanyai kezdeményezés elmúlt egy hónapjában vannak biztató momentumok, még ha kissé lassabban is indul be a dolog a vártnál. Mindenesetre kedvezményekkel, jó körülményekkel igyekeznek vonzóbbá tenni az önkormányzati használtcikk-piacot a volt laktanyánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!