Gizella-díjasok találkozója: Mindenkit meghívtak

Veszprém - Alapítása óta húsz alkalommal adták át a Gizella-díjat a megyeszékhelyen. A város polgármestere, az idei egyik kitüntetett, Gopcsa Katalin művészettörténész javaslatára péntekre meghívta az eddigi díjazottakat.

Horváth Éva

"Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése első magyar királynénk, Gizella életútjára emlékezve a város anyagi, szellemi és művészeti értékeinek megőrzéséért és létrehozásáért, a város nemzetközi hírének öregbítéséért, kapcsolatainak kiépítéséért és ápolásáért végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként évente három személy  részére Gizella-díjat adományoz" - olvasható az adományozásról szóló rendeletben.

A szintén ebben az elismerésben részesített Villa Medici hotelben Porga Gyula polgármester arról szólt, hogy a meghívottak teljesítménye  olyan mozdíthatatlan követ jelent, ami a várost Veszprémmé teszi. Húsz év veszprémisége foglalt helyet a teremben, amiről a polgármester azt mondta: a város által elismert teljesítményt bármely városvezetés, politikai erő vállalhatja.



Ígéretet tett arra, hogy ezután minden évben megrendezik a Gizella-díjasok találkozóját. (Ezt Praznovszky Mihály irodalomtörténész is elégedetten konstatálta, mert mint mondta: a '90-es évek közepén egyszer már  szerveztek egy ilyen találkozót, de az akkor folytatás nélkül maradt.) Porga Gyula tegnap köszöntötte a közelmúltban Magyar Örökség díjat kapott  Liszt kórust is. A pénteki találkozó folytatásaként a díjazottak a Jezsuita kolostorban Liszt és Paganini - Liszt és a cigányzene címmel Szokolay Balázs Liszt-díjas zongoraművész,  ifj. Kállai Ernő hegedűművész,  a 11. Nemzetközi Carl Flesch hegedűverseny győztese Gipsy Quintet koncertjét hallgatták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!