Mihez kért segítséget Schwartz Béla?

Ajka - Mint azt lapunk Ékes József országgyűlési képviselőtől megtudta, a város polgármestere, Schwartz Béla tőle kért segítséget ahhoz, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrei ne firtassanak bizonyos önkormányzati megbízásokat.

Tóth B. Zsuzsa

 A fideszes képviselő elmondta, hogy hangfelvételt készített arról, hogy a város szocialista polgármestere a fenti kéréssel fordult hozzá, mivel az ÁSZ-jelentés szerint az önkormányzat jogsértően bízott meg több építőipari céget. Ezért egymillió forint bírságot szabtak ki Ajka önkormányzatára. Ékes József nemet mondott a kérésre.
 
Az üggyel kapcsolatban kerestük Schwartz Béla polgármestert, de szabadságát tölti. Az önkormányzat MSZP frakciója nevében a frakcióvezető, dr. Horváth József hétfőn délután adott ki sajtónyilatkozatot. A szerint a nyilvánosságra hozott magnófelvételen elhangzottak nem négyszemközti beszélgetésen, hanem az önkormányzat két frakciójának tárgyalásán hangzottak el.

Mint azok az ajánlatok is, amelyeket néhány fideszes politikus úgy állított be, mintha az Ékeshez intézett kérés visszautasítása után kvázi megvesztegetés jelleggel intézte volna hozzájuk azokat Schwartz Béla. A valóság ezzel szemben az, hogy az őszi önkormányzati választások után a baloldal képviselői a város érdekében megkíséreltek megállapodásra jutni az alulmaradt jobboldaliakkal a legfontosabb kérdésekben.

Ezekre a tárgyalásokra érkeztek meg úgy a Fidesz-KDNP helyi prominensei, hogy konkrét igényeket nyújtottak be bizottsági és tanácsnoki tisztségekre. Az Ékes József magnójáról idézettek pedig nem arra vonatkoztak, hogy a folyamatban lévő ÁSZ-vizsgálatot állítsa le a képviselő, hanem arra, hogy mivel az ÁSZ bejelentésre vizsgálódott, több feljelentést ne tegyenek a városvezetés ellen. A kéréstől egyébként Ékes József akkor egyáltalán nem zárkózott el, párttársai azonban folytatták rágalomhadjáratukat, ami a tervezett együttműködést néhány napon belül meghiúsította. A magnófelvétel ennek ellenére tavaly ősz óta nem került nyilvánosságra.
 

Az Állami Számvevőszék hétfői sajtóközleményben reagált az Ajka város ellenőrzésével kapcsolatban megjelent hírekre. "Az elmúlt napokban Ajka város számvevőszéki ellenőrzésével kapcsolatban olyan információk jelentek meg a sajtóban, amelyek szerint az Állami Számvevőszék egymillió forintos bírságot szabott ki a közbeszerzési törvény megsértése miatt. Azonban az Állami Számvevőszék nem hatóság, ezért bírságot sem szab ki" - olvasható a közleményben. "Az ÁSZ 2010. december 14-én fejezte be Ajka város ellenőrzését. A helyszíni vizsgálat ideje alatt, 2010. október 19-én a közbeszerzési törvény előírásainak megsértése miatt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál jogorvoslati eljárást kezdeményezett. A Közbeszerzési Döntőbizottság az ÁSZ jogorvoslat-kezdeményezése alapján megindította az eljárást, megállapította a jogsértést, és az Önkormányzatot egymillió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!