Politikai leszámolástól tart a Fidesz Ajkán

Ajka - Politikai leszámolást végeznek Ajkán, a szocialista polgármester átszervezés címén megszünteti a jobboldali politikusok és a hozzájuk közelállók munkaviszonyát az oktatási intézményekben, jelentette be Ékes József országgyűlési képviselő és Reiter István, a KDNP helyi elnöke a szerdai sajtótájékoztatón.

Balla Emőke

Bosszúállás, leszámolás, politikai tisztogatás - így jellemezte Ékes József, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője az Ajkán zajló folyamatot.

Szólt arról, hogy a város a megyei önkormányzattól akkor vett vissza két középiskolát, amikor hitelre hitelt vesz fel és a csőd szélén áll. (Ajkának a 10 milliárd forintos éves költségvetése mellett mintegy 6 milliárd forintos adóssága van). A városi önkormányzat a Bánki és Bercsényi Szakképző Iskolákat megszüntetve július 1-ével létrehozta az Ajkai Szakképző Iskolát, az első munkanapon a pedagógusok megkapták a  felmentéssel kapcsolatos dokumentumokat.

Elbocsájtottak húsz pedagógust - elismert, köztiszteletben álló, harminc-negyven éve a pályán lévő, kiváló pedagógus címmel kitüntetett tanárokat -, létszámleépítés indoklással. Az elbocsátottak között van Stolár Mihály, a Fidesz ajkai elnöke, akinek középiskolai tanár lányát egy másik iskolából június 1-től küldték el, valamint a jogelőd iskola egyik igazgatója, Nagy Péter. A sajtótájékoztatón elhangzott, nemcsak az Ajkai Szakképző Iskola 20 dolgozójának munkaviszonya szűnik meg, de a közeljövőben összesen 46,5 állás. Megszűnik 9,5 óvodai állás - az elbocsátottak közt van Táncsics Tamás fideszes önkormányzati képviselő feleségét -, 8,25 állás a Fekete-Vörösmarty iskolában, 3,75-öt a Bródy gimnáziumban, 3 dolgozót a Borsos Miklós Általános Iskolából küldenek el, 2 embert a polgármesteri hivatalból.

A Fidesz és a KDNP képviselői szerint az ajkai polgármesternek a tisztogatás érdekében semmi sem drága. Reiter István, a KDNP ajkai elnöke úgy fogalmazott: a város vezetése politikai alapon szólt bele a helyi oktató-nevelő munkába. Ajka polgármestere azért teszi mindezt, hogy saját erkölcsi normái szerint igazságot szolgáltasson, vagyis leszámoljon politikai ellenfeleivel, a keresztény konzervatív értékeket nyíltan vállalókkal vagy azok családtagjaival.

Schwartz Béla polgármester szabadságon van, dr. Horváth József alpolgármester viszont cáfolta, hogy politikai tisztogatás lenne.

- A középiskolákból elfogytak a gyerekek, ez országos szinten igaz, a megyében egy iskolányi gyerek, 350 diák hiányzik. A megye kemény lépéseket tett, ezért Balatonfüred, Tapolca és Ajka város is úgy döntött, hogy visszaveszi a középiskoláit, mert azok így vannak biztonságban, egyébként az ajkai vállalkozások szakképzési igényeit is így tudjuk kielégíteni. Visszavettük a Bródy, a Bercsényi és a Bánki iskolákat és meg kellett hozni azokat a konszolidációs lépéseket, melyekkel működtetni tudjuk az iskolákat és a várost is, hiszen Ajka város sincs könnyű helyzetben. Összevontuk az iskolákat, megszüntettük a párhuzamosságokat. Az önkormányzat nem kíván beleavatkozni az iskolai ügyekbe; az igazgatóra bíztuk, hogy a szakmai lépéseket hozza meg. Ez nem az önkormányzat hatásköre.

Arra a kérdésre, a város képes lesz-e működtetni a megyétől visszavett intézményeket, az alpolgármester úgy válaszolt: a normatíva 70 százalékban fedezi az iskola működését, 30 százalékot a városnak kell hozzátenni, de ezt az összevonásokkal, racionalizált lépésekkel meg tudja oldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!