Tűz, víz, baleset - Házak égtek, autók váltak ronccsá

Megyei körkép – Éjjel tüzek, a reggeli óráktól a nagy mennyiségű csapadékvíz és balesetek adnak munkát a tűzoltóknak, mentőknek, rendőröknek. Balatonalmádiban egy leomlott egy átázott támfal.

Németh F. Bernadett

Éjjel tíz óra körül gyulladt ki Ősi Petőfi-majorban egy mezőgazdasági épület, melyben állatokat és szerszámokat, eszközöket tartottak. A tető villámcsapás következtében kapott lángra, nagy felületen égett. A tüzet a pétfürdői, balatonfűzfői és székesfehérvári tűzoltók eloltották, de az épületben lévő állatokat (borjút, szarvasmarhát, lovakat, sertéseket) nem lehetett megmenteni, velük valószínűleg már a villám végzett.

Egy másik villám egy tihanyi villát lobbantott lángra, melynek nádteteje kapott lángra. A nád égését nagyon nehéz megállítani, de tűzoltóknak ezúttal sikerült, így a három szintes házban "csupán" hatmilliós kár keletkezett, százmilliót viszont megmentettek.

A nagy mennyiségű csapadék miatt több bejelentés is érkezett a megyei katasztrófavédelemhez Balatonalmádiból. A Dózsa György utcában meglazult egy löszös talajú támfal, ami közvetlenül családi házak alatt áll, majd leomlott. A rendőrség lezárta a környéket, senki nem sérült meg. További részletek itt.

A reggeltől folyamatosan szakadó eső miatt a tűzoltók folyamatosan vonulnak vízszivattyúzáshoz, így például Balatonalmádiban, Litéren, Szentkirályszabadján küzdenek a csapadékvízzel.

A reggeli órákban két személyautó ütközött össze egy kukásautóval Várpalota határában a balesetben hatan sérültek meg, közülük ketten súlyosan, egyiküket feszítővágóval tudták csak kiszabadítani a roncsból.

 

 

Balatonszőlős és Tótvázsony között elhagyott autót találtak az árokban: a személygépkocsi fejtetőn állt, de senki nem volt benne.





Narancssárga riasztás a régióban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szerdán az ország nagy részén, leginkább a középső és a keleti területeken lehet záporokra, heves zivatarokra számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Az előrejelzés szerint a zivatarok miatt a nyugat-dunántúli régiót leszámítva mindenhol elsőfokú riasztás van érvényben. Az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint ez az Észak- és a Dél-Alföldön, valamint Észak-Magyarországon másodfokúvá is fokozódhat. Szerda délelőtt másodfokú, narancssárga riasztást adott ki az OMSZ a közép-magyarországi régióra a várható nagy mennyiségű eső miatt. 


OLDALTÖRÉS: Viharkárok az országban, késnek a vonatok




Országszerte százhetvenhétszer riasztották a tűzoltókat a viharkárok miatt




Országszerte százhetvenhétszer riasztották a tűzoltókat a viharkárok miatt




Országszerte százhetvenhétszer riasztották a tűzoltókat a viharkárok miatt


Kedden, éjfélig országszerte 177 riasztás érkezett a tűzoltókhoz viharkárok miatt; senki nem sérült meg - közölte az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerda reggel az MTI-vel.

Petróczi Tímea elmondta, hogy leginkább az erős széllökések okoztak gondot. A tűzoltóknak 158 alkalommal kellett kidőlt fákat, letört faágakat eltávolítaniuk, 12 épületben keletkezett kár, több helyen a kémények sérültek meg, további hat esetben pedig vizet kellett szivattyúzniuk. A Veszprém megyei Ősiben villám csapott egy épületbe, a tűzoltóknak sikerült este tízre eloltani a tüzet, de az ott lévő állatok elpusztultak.
   
A legtöbbször Budapesten, Pest és Baranya megyében riasztották a tűzoltókat. Ferihegyen, a Liszt Ferenc repülőtéren mintegy egy órán át a forgalmat is leállították a vihar miatt - tette hozzá az OKF szóvivője. Kisdi Máté, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője azt közölte, hogy a fővárosban kedd estétől szerda reggel hét óráig negyven esetben riasztották a tűzoltókat a vihar miatt.
   
A legtöbbször fakidőlés miatt kellett kivonulniuk, de volt olyan ház is, amelyből az egy méter magasan álló vizet kellett kiszivattyúzniuk. A XVI. kerületben egy családi házba  villám csapott, emiatt a tetőszerkezete részben leégett, de senki nem sérült meg. A tűzoltóknak a XVI., a XVII., a XVIII. és a XIX. kerületben volt a legtöbb munkájuk a vihar miatt - mondta Kisdi Máté.        (MTI)

Villámcsapások, kidőlt fák miatt több helyen áll a vasúti forgalom


Országszerte jelentős károkat, a közlekedésben pedig fennakadásokat okoztak a múlt éjszakai és a szerdai viharok a vasútvonalakon; a villámcsapások és a fakidőlések miatt több szakaszon jelenleg is áll a vonatforgalom - közölte a MÁV Zrt. az MTI-vel.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint az időjárás okozta múlt éjszakai károk és akadályok jelentős részét reggelre elhárították, így a legtöbb vonalon helyreállt a vonatközlekedés. Az esetek többségében kidőlt fák okoztak felsővezeték-szakadást, ezek miatt több vonalon jelentős késésekkel közlekedtek a vonatok.    (MTI)
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!