Hatékonyabb viharjelzést

Siófok - Dr. Horváth Ákost, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki viharjelző obszervatóriumának vezetőjét arról kérdeztük, hogy a kistérségi szintű időjárási veszélyjelző rendszer augusztus 1-i beindítása milyen változást hoz a viharjelzésben.

Győrffy Árpád

A strandolók és a horgászok is sokat nyerhetnének a balatoni viharjelzés kibővítésével - állítja dr. Horváth Ákos. Mint megtudtuk, viszonylag kis befektetéssel a viharjelzés hatékonyságában is jelentős előrelépésre lenne lehetőség. A kistérségi szintű időjárási veszélyjelző rendszer a különösen nagy viharokra akarja felhívni a figyelmet, a balatoni viharjelzésnek ennél sokkal finomabb skálával kell dolgozni.

Amíg például egy parton lévő emberre egy 50 kilométeres szél nem jelent különösebb veszélyt, addig a vízen már életveszélyes helyzeteket idézhet elő a horgászok, vízibiciklisek és mások körében - magyarázta a két szolgáltatás közötti különbséget dr. Horváth Ákos.

A siófoki obszervatórium vezetője szerint kis befektetéssel a balatoni viharjelzésnél is meg lenne a lehetőség arra, hogy az eddiginél kisebb térségre adják ki a riasztásokat, így egy-egy területen csökkenne a felesleges riasztások mennyisége.
 
- Jelenleg a Balatonnál két önálló területi egységet különböztetünk meg, a nyugati és keleti medencét, amik között Tihanynál van a választóvonal. Ha most például Siófokon van egy olyan helyi zivatar, ami még Balatonföldváron is viharos széllökéseket okoz, akkor Földvár térségére is ki kell adni a másodfokú viharjelzést. Mivel az egész nyugati-medence egyetlen egység, így a jelzés vonatkozik a Keszthelyi-öbölre is, miközben ott meg sem rezdül a szél. A viharjelzés korlátozásokat jelent a vízen, például nem lehet vízibiciklit használni, csónakkal a vízre menni. 
 


Horváth Ákos és kollégái azt javasolják, hogy osszák három részre a Balatont egy Badacsony és Fonyód között meghúzott határvonallal, így lenne egy nyugati, egy középső és egy keleti medence. Laboratóriumi körülmények között ma is megvan már a lehetőség arra, hogy így adják ki a viharjelzéseket, mert kifejlesztették a módszertant, megvannak a programok is. Azonban a napi működtetéshez fejleszteni kellene a számítógépük kapacitását, bővíteni kellene az automata meteorológiai állomások számát és egy megfelelő szakemberrel bővíteni kellene a létszámot.
 
Horváth Ákos szerint a tízmilliós nagyságrendű fejlesztésnek köszönhetően a tó jelentős részében nagy mértékben csökkenthető lenne az indokolatlan viharjelzések mennyisége, ezzel a fürdőzők, horgászok sokkal jobban kihasználhatnák a Balatont.
 


 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!