Furcsa kőzet az űrből?

Veszprém - Faerezetre hasonlító, de a fánál jóval sűrűbb kőzetet talált kertjében Földi József. A kőzetet elvitte a Pannon Egyetemre, ahol a szakemberek behatóbban fogják tanulmányozni.

Halmos György

Földi József érdeklődésünkre közölte, hogy a kutatók első látásra, komolyabb vizsgálat nélkül nem nyilatkoztak az anyag fajtájáról.

Az a feltételezés, hogy valamilyen fa lehet, onnan ered, hogy a kőzet belseje finoman erezett - hangsúlyozta a férfi. Feltételezése szerint a kövület becsapódott a kertjébe. Ha tényleg becsapódott, akkor véleménye szerint  annak az energiája óriási lehetett, mert egy négy centiméter vastag műkő fedlapból is jókora darabot letört. A tulajdonos a kertjében talált kő egy darabját öngyújtóval próbálta égetni, elmondása szerint a füsttől megfájdult a feje. Az ismeretlen anyag valószínűleg a zuhanástól több, körülbelül féltenyérnyi nagyságú darabra tört szét, egyes részein egyébként mohanyomokat talált a férfi, ezért úgy gondolja, régebb óta ott heverhetett a kertjében.

Dr. Kovács Kristóf, a  Pannon Egyetem anyagmérnöki intézetének docense a Napló érdeklődésére elmondta, hogy behatóbb vizsgálat nélkül nem lehet megalapozottan nyilatkozni. Hozzátette: az anyagból mintát vesznek, megvizsgálják, és néhány napon belül lesz pontos eredménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!