Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét

Veszprém - Október 1-jétől 2200 gyógyszer ára és támogatása változik meg, a patikák rosszul járnak.

Tiger Szabolcs

A kormány megváltoztatta a gyógyszertámogatás módszerét, ezzel húszmilliárd forintot szeretne spórolni a gyógyszerkasszának. A vaklicit módszer lényege, hogy a gyártók a konkurensek aján- latait nem ismerve ajánlanak árat az államnak, aki kiválasztja a legolcsóbbat, majd a többieknek ahhoz kell igazítani saját áraikat. Aki 5 százaléknál drágábban adja, annak 15 százalékkal csökkentik a tb-támogatását. Ennek következtében október elsejétől 2200 termék fogyasztói ára változik, ebből 905 fogyasztói ára csökken. Ez azonban nem jelenti, hogy a betegek majd olcsóbban is vehetik meg őket a patikákban. Kérdésünkre dr. Steindl Katalin Gyöngyi vezető gyógyszerész válaszolt.

- Valóban majd' ezer termék fogyasztói ára csökken a következő hónaptól, de ezzel egy időben a tb-támogatásaik is csökkennek, számos esetben meg is szűnnek majd, így a beteg esetenként drágábban tudja megvásárolni azt. A patikáknak ez az intézkedés több százezer forintos kárt okozhat majd, hiszen a raktárban felhalmozott, drágán vett gyógyszereket ezután olcsón kell eladni. A patikák, nagykereskedők és gyártók közötti jó együttműködésnek köszönhetően egyelőre gyógyszerhiánytól nem kell tartani - tudtuk meg Steindl Gyöngyitől, aki hozzátette, vannak borúlátó prognózisok, miszerint: ha a vaklicit miatt több gyártó elhagyja a magyar piacot, a most olcsó, de kis cégek nem biztos, hogy elegendő termelőkapacitással bírnak majd.

- Bár ilyen eddig még sosem fordult elő - teszi hozzá a gyógyszerész. - A betegek számára mindenkép tanácsos átnézi a készítményeiket, a drágább termékeket megfelelő szabályok mellett lehet helyettesíteni, de erről kérjenek tájékoztatást orvosuktól, gyógyszerészüktől, hisz minimális eséllyel, de előfordulhat káros gyógyszerhatás.

 

Az októberi gyógyszerár-változás nem feltétlenül jelent majd csökkenést. Például míg korábban egy 2200 forint fogyasztói árral bíró gyógyszerért 1700 forintos támogatással 500 forintot kellett fizetni, addig most 1760-as fogyasztói ár mellett, 960 forintos támogatással majd 800 forintba kerül nekünk. A legtöbb esetben a gyógyszerkassza spórol, de a lakosság nem jár jobban. A szakemberek azt tanácsolják, mindenki ellenőrizze gyógyszerei új árait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!