Nyugtalan lakók a nővérszállóban

Veszprém - Ha nem segítenek, könnyen egy második pokoli torony lehet a nővérszállóból - állítja Majoros Ildikó. A Veszprém Megyei Önkormányzat legutóbbi közgyűlésén úgy döntött, eladja a veszprémi Stromfeld Aurél utcában található nővérszállót. Az ott élők mindezt lapunkból tudták meg, hivatalos tájékoztatást nem kaptak - állítja egy ott lakó. Lapunk megkereste dr. Rácz Jenő főigazgatót is.

Tiger Szabolcs

- Ebben a lakásban élek 1999 óta, itt neveltem fel három gyermekemet. Tíz éve még jó volt itt az élet, de az utóbbi időszakban rengeteget romlott az épület állaga: itt még soha nem volt jelentősebb felújítás, az ablakcserét leszámítva - mondta Majoros Ildikó, aki ápoló a kórház általános sebészeti osztályán. 

- Az újságból hallottunk az eladásról, hivatalos információt még sehonnan sem kaptunk, ezért nagy a nyugtalanság az egész házban. A mi fizetésünkből nem tudunk elköltözni, ha lakbérre futná is, a kaucióra semmiképp. A nyugdíjas kórházi dolgozóknak még annyi se.  Vannak, akik hajlandóak lennének megvenni az otthonukat, ha lehet - mondta a hölgy, aki azt  is elárulta, a fizetésükből havi 29 ezer forintot vonnak le a lakhatásért.
 
- Az épület jelenlegi kihasználtsága 50 százalék körül van, nincsenek egyedi energiamérők, így az üres lakások rezsijét is fizetnünk kell - válaszolt kérdésünkre dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója.

- Komoly felújításokra is szükség lenne  víz-, csatornarendszer, hőszigetelés -, amire szintén nincs pénzünk, hiszen az Országos Egészségpénztártól kapott forrás éppen hogy a gyógyításra elég. A harmadik oka az épület eladásának, hogy  a tulajdonos megyei önkormányzat hamarosan átadja az egészségügyet és vele az infrastruktúrát is az államnak.

Jelenleg 40-50, a kórház számára stratégiai okokból fontos dolgozó él ott, akik lakhatási lehetőség nélkül nem dolgoznának tovább az intézményünkben. Nekik a jövőben a megyei önkormányzat más ingatlanaiban biztosítunk szállást, még tárgyalunk a pontos helyszínekről. Az épületet a tulajdonos eladásra szánta, most zajlik a felértékelés, hogy lesz-e vevő és az mihez kezd majd vele, még a jövő kérdése.



A megye piacra dobja több ingatlanát

A nehéz anyagi helyzetbe került Veszprém Megyei Önkormányzat működési hiánya a nyáron 1,3 milliárd forint volt. Az augusztusi közgyűlésen döntöttek a veszprémi Stromfeld utcai orvos-nővér szálló lakásainak értékesítéséről. A megye már korábban piacra dobta több ingatlanát, ezekből összesen mintegy 1,2 milliárd bevetélt remél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!